Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska županija bilježi najveći broj zaposlenih od 1993. godine

29.10.2015.

14:28

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

LTH metalni lijev, Paška sirana i Sport& moda dobitnici su plaketa Zlatna kuna zadarske Gospodarske komore kao najbolji gospodarstvenici u prošloj godini u kategorijama velikih, srednjih i malih poduzetnika.

Predsjednik komore Dario Jurin istaknuo je kako podaci pokazuju da je zadarsko gospodarstvo definitivno izašlo iz krize, a o tome najbolje govori činjenica da toliko zaposlenih nismo imali od 1993. godine. 

Zadarska županija bilježi kako ukupan najveći broj zaposlenih u protekle 22-je godine tako i zaposlenih u gospodarstvu. To možemo zahvaliti odgovornom poslovanju zadarskih poduzetnika koji su i u kriznim vremenima otkaz koristili tek kao posljednju mjeru - rekao je predsjednik županjske gospodarske komore Dario Jurin: 

Porastao je izvor, u porastu je zaposlenost. Jedina smo županija  koja je prešla broj zaposlenih iz 2008. 2009. Izvoz raste pokrivenost uvoza izvozom je preko 100 %.  Nikada toliko onih koji nisu ostvarili gubitak u Zadarskoj županiji nije bilo kao prošle godine. 

Tu je naravno i turizam: 

Već 10,5 milijuna noćenja, i oko 1,5 milijuna gostiju. 

Zahvaljujući njemu ističe Jurin: 

Turizam je povukao u uvjetima krize i recesije. Najviše. I najviše mu hvala za ovako ostvarene rezultate. Međutim i dio industrijskih tvrtki  uspio je preživjeti i sad ostvaruje više nego dobre rezultate.

 Jedna od njih je LTH Metalni lijev koja je ovogodišnji dobitnik plakete Zlatna kuna kao najupješnija velika tvrtka u Zadarskoj županiji prošle godine. Direktor tvrtke  Milivoj Knežević: 

To je rezultat jednog predanog i dugotrajnog rada svih zaposlenika s jedne strane, s druge strane mi smo dio jedne velike grupacije koja se kao takva plasirala na europskom tržištu automobilske industrije koja u ovom trenutku u ovim godinama pokazuje rast i mi slijedimo to. Našim radom, našom kvalitetom uspijevamo opstati na tome i razvijati se dalje. Mi smo prošle godine 2014. ostvarili  promet od 27 milijuna eura, u ovoj godini očekujemo rast od 25% znači oko 34 milijuna eura.

A sudeći prema najavama predsjednika komore Daria Jurina i ova godina za zadarske poduzetnike trebala bi biti uspješna.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.