Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska županija kaska u energetskoj obnovi višestambenih zgrada

04.12.2015.

11:27

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija jedna je od rijetkih županija koja nije prepoznala programe energetske obnove višestambenih zgrada. S druge strane vlasnici obiteljskih kuća znali su prepoznati priliku.

U Zadarskoj županiji ove su godine 192 obitelji iskoristile sredstva Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za obnovu svojih kuća što će im omogućiti uštedu na troškovima energije od 30 do 80 posto. No, dok su vlasnici obiteljskih kuća shvatili isplativost ovog projekta, upravitelji višestambenih objekata nisu, te Fond ove godine iz Zadarske županije nije dobio niti jedan zahtjev za obnovu višestambenih zgrada, po čemu se na žalost ističemo u odnosu na druge županije. 

Fond je ove godine putem 38 natječaja plasirao gotovo milijardu kuna bespovratnih sredstava. Većina tog novca bila je namijenjena za energetsku obnovu  zgrada. 520  milijuna kuna odobreno je za obnovu gotovo 10 000 obiteljskih kuća. Što se tiče Zadarske županije - Mario Klobučar voditelj službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore energije Fonda kaže:  

Možemo reći da je na području Zadarske županije odobreno skoro 11 milijuna kuna za energetsku obnovu 192 obiteljske kuće. Ove godine su pojednostavljene procedure , pa su se građani za sredstva mogli direktno obraćati Fondu, a ne kao dosada putem svojih jedinica lokalne i regionalne samouprave i to je dovelo do toga da je popriličan interes.

I dok je zanimanje za obnovu obiteljskih kuća bio izniman:

Za radove koji se odnose na višestambene zgrade s područja cijele županije nismo na žalost imali niti jedan zahtjev. Na žalost Zadarska županija je jedna od rijetkih županija koja nije prepoznala programe energetske obnove višestambenih zgrada. U ostalim županijama je to popriličan interes. - dodaje Klobučar.  

Tek je 16 zgrada povuklo sredstva za energetsko certificiranje, međutim:

Za projektnu dokumentaciju koja se sufinancira u 100-postotnom iznosu troška, i za radove koji se financiraju od 40 do 80 posto, ali maksimalno 1,4 milijuna kuna, na žalost nije se javila niti jedna zgrada. - rekao je Klobučar.   

Srećom prilike će biti još jer će Fond energetsku obnovu zgrada nastaviti sufinancirati do 2020. godine.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.