Hrvatski radio

Radio Zadar

14:35 / 27.10.2015.

Autor: Žana Morović Rudić

Zadarska županija nezadovoljna povlačenjem novca iz EU fondova

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U tijeku je pripremu proračuna Zadarske županije za iduću godinu. Tražim da isplanirate što više aktivnosti i programa sa što manje sredstava - poručio je župan Stipe Zrilić, na svojem kolegiju, županijskim pročelnicima.

Vidite i sami da svi europski projekti kasne. Imamo dosta pripremljenih projekata ali nisu rješeni modeli predfinanciranja i sufinanciranja, dodao je župan Zrilić, navodeći kako nisu odobrena sredstva za sufinanciranje Centra za gospodarenje otpadom. 

Nije zadovoljan niti povlačenjem novca za ruralni razvoj i poljoprivredu, kazao je župan. 

Za programe ruralnoga razvoja i poljoprivrede ove je godine na državnoj razini osigurano  330 milijuna eura, a iz Zadarske županije sredstva su odobrena samo Paškoj sirani. Kako povlačenje sredstava iz fondova nije moguće bez dobrih projekata i pozamašne dokumentacije Zadarska županija osigurala je 451 000 kuna za projekte ruralnoga razvoja i poljoprivrede, što  će se raspodijeliti na 36 korisnika. Dobra vijest i za lovozakupnike koji imaju na raspolaganju 400 000 kuna potpora za razvoj i unaprjeđenje lovstva. Čekaju se prijave aktivnosti u lovstvu. 

S kolegija Župana skupštini će biti proslijeđen prijedlog o sufinanciranju groblja u Karinu, izgradnje infrastrukture u bibinjskoj poslovnoj zoni Lonići, vodovodizaciji Slivnice, a Županija je spremna i za sufinanciranje infrastrukture u Škabrnji i Ražancu.

Pročelnik Ante Vukašina. 

Općina Ražanac provodi više projekata i to asfaltiranje ceste u Ljubačkim stanovima, uređenje i održavanje poljskih putova i nerazvsrtanih cesta u Jovićima, javna rasvjeta u Ljubačkim stanovima, asfaltiranej ceste u Marasovićima...

Zadarska županija priprema novi model sufinanciranja udruga u kulturi i sportu. 

Pročelnica Milena Ikić pozvala je na javnu raspravu: 

Sve zainteresirane, općenito civilno društvo da daju sve svoje kritike, primjedbe prijedloge. 

Javna rasprava otvorena je idućih mjesec dana na internetskoj stranici Zadarske županije pod linkom "Pristup informacijama".