Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska županija nezadovoljna povlačenjem novca iz EU fondova

27.10.2015.

14:35

Autor: Žana Morović Rudić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U tijeku je pripremu proračuna Zadarske županije za iduću godinu. Tražim da isplanirate što više aktivnosti i programa sa što manje sredstava - poručio je župan Stipe Zrilić, na svojem kolegiju, županijskim pročelnicima.

Vidite i sami da svi europski projekti kasne. Imamo dosta pripremljenih projekata ali nisu rješeni modeli predfinanciranja i sufinanciranja, dodao je župan Zrilić, navodeći kako nisu odobrena sredstva za sufinanciranje Centra za gospodarenje otpadom. 

Nije zadovoljan niti povlačenjem novca za ruralni razvoj i poljoprivredu, kazao je župan. 

Za programe ruralnoga razvoja i poljoprivrede ove je godine na državnoj razini osigurano  330 milijuna eura, a iz Zadarske županije sredstva su odobrena samo Paškoj sirani. Kako povlačenje sredstava iz fondova nije moguće bez dobrih projekata i pozamašne dokumentacije Zadarska županija osigurala je 451 000 kuna za projekte ruralnoga razvoja i poljoprivrede, što  će se raspodijeliti na 36 korisnika. Dobra vijest i za lovozakupnike koji imaju na raspolaganju 400 000 kuna potpora za razvoj i unaprjeđenje lovstva. Čekaju se prijave aktivnosti u lovstvu. 

S kolegija Župana skupštini će biti proslijeđen prijedlog o sufinanciranju groblja u Karinu, izgradnje infrastrukture u bibinjskoj poslovnoj zoni Lonići, vodovodizaciji Slivnice, a Županija je spremna i za sufinanciranje infrastrukture u Škabrnji i Ražancu.

Pročelnik Ante Vukašina. 

Općina Ražanac provodi više projekata i to asfaltiranje ceste u Ljubačkim stanovima, uređenje i održavanje poljskih putova i nerazvsrtanih cesta u Jovićima, javna rasvjeta u Ljubačkim stanovima, asfaltiranej ceste u Marasovićima...

Zadarska županija priprema novi model sufinanciranja udruga u kulturi i sportu. 

Pročelnica Milena Ikić pozvala je na javnu raspravu: 

Sve zainteresirane, općenito civilno društvo da daju sve svoje kritike, primjedbe prijedloge. 

Javna rasprava otvorena je idućih mjesec dana na internetskoj stranici Zadarske županije pod linkom "Pristup informacijama".

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.