Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarska županija očekuje do 20 posto više turista za Uskrs

06.04.2022.

10:21

Autor: HINA/Radio Zadar

.

.

Foto: Dino Stanin / Pixsell

U Hrvatskoj se prema podacima županijskih turističkih zajednica za uskrsne blagdane očekuje porast turističkog prometa u odnosu na lani, no neizvjesnost vezana uz rat u Ukrajini ipak otežava procjene očekivanih rezultata, kažu u Hrvatskoj turističkoj zajednici (HTZ).

Anketa koju je HTZ proveo među turističkim zajednicama županija o očekivanim rezultatima za Uskrs, pokazuje da bi turistički promet mogao biti bolji od lanjskih 36 tisuća turističkih dolazaka i 140 tisuća noćenja u nekoliko dana oko Uskrsa. Prije pandemije uskrsni blagdani i proljetni školski praznici hrvatskom turizmu značili su prvi jači turistički promet u godini, a kada je Uskrs bio u kasnijem terminu kao ove godine (nedjelja, 17. travnja), rezultati bi bili i bolji.


Iako se to od početka pandemije 2020. promijenilo zbog ograničenja putovanja i epidemioloških mjera, ipak je i te, kao i prošle godine, turistički promet oko Uskrsa bio pojačan, ali znatno manje nego prije. S popuštanjem mjera ograničenja i cijepljenjem u ovoj se godini za Uskrs prije ruske invazije na Ukrajinu očekivao dosta bolji turistički promet, ali rat je uz još aktualnu pandemiju i poskupljenja usporio buking za Uskrs i kasnije termine. Iako su rezervacije putovanja i očekivanja sada ipak opreznija zbog rata, određenom optimizmu za sezonu ipak pridonosi puno bolja zrakoplovna povezanost Hrvatske nego u razdoblju Uskrsa prošle godine, kažu u HTZ-u.


Najoptimističniji na Kvarneru, oko Dubrovnika, Zagorju, dijelu Slavonije i Zagrebu


Među anketiranim županijskim turističkim zajednicama na Jadranu najoptimističniji su Kvarner i Dubrovačko-neretvanska županija, koja ove godine očekuje i znatno bolju zrakoplovnu povezanost tijekom Uskrsa u odnosu na lani. Njihov očekivani rast tijekom Uskrsa prelazi 20 posto. Slijede Istra i Zadarska županija s očekivanim rastom turističkog prometa za uskrsne blagdane između 16 i 20 posto, Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija očekuju rast do 10 posto, a Ličko-senjska županija rezultate slične prošlogodišnjima.


Nešto suzdržaniji u očekivanjima su na kontinentu te se uglavnom kreću do (očekivanih) 10 posto rasta prometa u odnosu na lanjsko uskrsno razdoblje, pri čemu se izdvajaju Krapinsko-zagorska, Požeško-slavonska i Virovitičko-podravska županija koje očekuje veći rast, od oko 20 posto. Odličan rezultat Uskrsa ove godine očekuje i Zagreb, s prognoziranim rastom iznad 20 posto, iznose iz HTZ-a, dodajući da podaci turističkih zajednica pokazuju i da će u Zagrebu i u kontinentalnom dijelu zemlje za te blagdane biti otvoreni gotovo svi smještajni objekti.


Na Jadranu se pak očekuje da će biti otvoreno 40 do 80 posto hotela, ovisno o pojedinoj županiji, pri čemu će najviše hotelskih kapaciteta u funkciji imati Dubrovačko-neretvanska i Šibensko-kninska, a zatim Ličko-senjska županija te Kvarner i Istra. U domaćinstvima će postotak otvorenih objekata za smještaj turista biti nešto niži, od 25 do 80 posto, opet ovisno kako u kojoj županiji, slično kao i kampovi, kojih će prema procjenama za Uskrs biti otvorenih od 10 do 80 posto.


Tijekom uskrsnih blagdana za turiste/nautičare će biti otvorena i većina hrvatskih marina, poručuju iz HTZ-a.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.