Hrvatski radio

Radio Zadar

14:00 / 09.09.2015.

Autor: Anita Perica

Zadarska županija posluje stabilno

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarska županija posluje stabilno u okviru planiranih sredstava i podmiruje sve svoje obveze - rečeno je uz ostalo na današnjem kolegiju zadarskoga župana Stipe Zrilića.

U prvih šest mjeseci tekuće godine županijski proračun ostvaren je 41 i pol posto od planiranog, odnosno prihodi iznose preko 100 milijuna i 700 tisuća kuna, a rashodi oko 84 milijuna i 700 tisuća kuna. Rezultat poslovanja je višak od 15 milijuna kuna - navela je pročelnica Bibijana Baričević. U uvjetima kada je država smanjila izvorne prihode županijama i općinama nije bilo lako obaviti sve aktivnosti - kazao je župan Stipe ZrilićA da se održi financijska stabilnost, eto mi to uspjevamo zahvaljujući jednom odgovornom, zakonitom i racionalnom pristupu

Sličnim pristupom Županijska uprava za ceste izvršava svoje obveze, ali pitanje je koliko dugo. Strahuju naime, da će im uz odluku ministarstva o ukidanju naknade od 6 milijuna kuna za ovu godinu te najavu smanjivanja godišnje naknade za upravljanje cestama za 10 posto, što resorno ministarstvo rečeno je planira napraviti s 1.1.2016., dovesti u pitanje kvalitetno funkcioniranje ŽUC-a. Mile Fabijan, ravnatelj Županijske uprave za ceste navodi kako su uspješno selektirali potrebe održavanja cesta pred turističku sezonu međutim: Županijska uprava za ceste na žalost iz navedenih razloga nije mogla ostvariti ni jednu lipu troška kroz izvanredno održavanje, dakle ni jedan metar dužni ceste nismo ugradili novi habajući sloj u punom profilu. Funkcioniranje ŽUC-a svakim je danom sve teže. Prihod im nije povećan navodi ravnatelj Fabijan od 1.1. 2003. godine. Pa kad se sve zbroji i odozme zaključno se može kazati: Sredstva kojima Županijske uprave za ceste održavaju županijske i lokalne ceste svedena su na otprilike 50 posto sredstava kojima su Uprave održavale, gradile i rekonstruirale ceste 2013. godine. Pravednijom i kvalitetnijom raspodjelom sredstava može se uz iste troškove vlasnika vozila doći do sredstava za građenje cesta a na tom se jednostavno ne radi - zaključio je Mile Fabijan.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.