Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarske škole nemaju problem sa manjkom prvašića

03.09.2018.

13:29

Autor: Maja Savić

Zadarske škole nemaju problem sa manjkom prvašića

Zadarske škole nemaju problem sa manjkom prvašića

Foto: - / -

Prvi dan škole privukao je i zadarskog gradonačelnika Brabnka Dukića da obiđe Osnovnu školu Šime Budinića te dječji vrtić u Novom Bokanjcu. Za razliku od ostalih sredina gdje postoji znatan manjak prvašića zbog iseljavanja obitelji iz Hrvatske, Zadar kaže gradonačelnik, nema takvih problema.

 

Problem iseljavanja i manjka učenika ne pogađa Zadar kaže gradonačelnik:

"Ove godine su mi rekli da je ukupno 30 toro manje upisane djece no imamo veći broj djece zbog nekih osmaša kojij je bilo manje jedne godine ali cijela plan obrazovanja ide u dobrom pravcu i nemamo brojki koje bi ukazivale na problem iseljavanja iz Grada.
Dapače, u interesu je Grada dodaje, da djeca ostaju jer je i plan Grada veća zaposlenost i otvaranje radnih mjesta:

"Želimo otvarati nova radna mjesta i sve je to povezano jedno s drugim tako da i mlade osobe imaju priliku stambeno se zbrinuti u Zadru."


Zadar nema ni problema sa infrastrukturom, u planu je izgradnja škole u Novom Bokanjcu koja će uskoro ugledati svjetlo dana 10 godina nakon od zadnje novoizgrađene obrazovne ustanove. Cilj je uz ostalo smjensko rasterećenje učenika po razredima kako se ne bi ponavljao slučaj u kojem učenici prvog razreda pohađaju nastavu u dvije smjene.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.