Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski antifašistički borci protiv odluke suda o pokliču "Za dom spremni"

04.06.2020.

06:43

Autor: tp

Dino Stanin/PIXSELL

Dino Stanin/PIXSELL

Foto: - / -

Udruga anifašističkih boraca i anitifašista Zadarske županije osudila je odluku Visokog prekršajnog suda Hrvatske kojom poklič "Za dom spremni" na početku pjesme " Bojna Čavoglave" ne predstavlja prekršaj javnog reda i mira.

Od Vlade RH i Predsjednika RH traže osudu odluke, a od viših pravnih instanci ukidanje.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

Visoki prekršajni sud Hrvatske, pod pokrićem dvadeset, sudaca jučer je još jednom posramio zdravorazumsku Hrvatsku donijevši odluku o ne kažnjavanju uzvikivanja ustaškog pozdrava "Za dom spremni". Nakon ove sramotne činjenice nama antifašistima i svim slobodoljubivim snagama, svim ljudima koji ne gaje prijezir prema ljudskom dostojanstvu ostaje da se zapitamo: Kuda to ide Hrvatska?.

Ovako besramno jurišanje na vrijednosti NOB-e i slavljenje države čiji je vođa izdao svoj narod, darivao i prodavao dijelove zemlje, donosio rasne zakone i formirao logore smrti nije do sada zabilježeno. Ovo je najniže posrnuće jednog naroda čije su institucije podlegle organiziranoj harangi poraženih snaga iz Drugog svjetskog rata i ozakonile ljudsko zlo. Ovom odlukom Visokog prekršajnog suda Hrvatske na vrlo jednostavan, ali vrlo drzak način riješena je mračna kompleksnost iz naše povijesti, koje se srame generacije čestitih Hrvata. Nacionalizam i prilagodljivi fašizam institucionalizirani su i lagano su uselili u društveni prostor Hrvatske, zarobivši tako sve civilizacijske dosege modernih i humanih ciljeva kojima suvremena Hrvatska mora težiti. Ovime smo kao narod i država bačeni u civilizacijsko blato i beznađe.

I dok napredni svijet čini odlučan pomak u percepciji ljudskog zla pozivajući na osudu tvorce naci-fašizma, njihove suradnike i sluge, Hrvatska se ponosi sramotnom prošlošću i prkosi tom svijetu.

Ova je odluka još jedan dokaz da je pravosudno ludilo u Hrvatskoj nepresušan izvor nepravdi i podjela s mogućim vrlo opasnim ishodom.

Stoga od Vlade RH i Predsjednika RH tražimo da osude ovu odluku, a od viših pravnih instanci da je ukinu.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.