Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski Arheološki muzej obilježava 185. rođendan

30.11.2017.

10:39

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom 185. rođendana, koji se obilježava 30. studenog Arheološki muzej Zadar priređuje bogat i zanimljiv program, radionice, izložbe, slobodan ulaz za posjetitelje i besplatna stručna vodstva .

rogram započinje u 11:30 sati radionicom „Kad odrastem želim biti….“ . Radionica će se održati u Muzeju ninskih starina, a organizirana je u suradnji s Osnovnom školom „Petar Zoranić iz Nina. Kroz ovu zanimljivu radionicu, pod vodstvom muzejskih stručnjaka Mate Radovića, Roberta Maršića i Jelene Vekić Bašić, učenici će se upoznati s poslom fotografa u muzeju te će se i sami moći okušati u poslovima muzejskog fotografa. 

Središnji događaj proslave rođendana Arheološkog muzeja Zadar započinje u 19 sati otvorenjem izložbe i predstavljanjem kataloga „Renesansa na Papinoj Poljani“, čiji su autori Hrvoje Manenica i Petra Nikšić. Izložba „Renesansa na Papinoj Poljani“ donosi rezultate  zaštitnih arheoloških istraživanja koje je Arheološki muzej Zadar proveo na Poljani pape Ivana Pavla II. 2006. i 2007. godine. Arheološka istraživanja Poljane pape Ivana Pavla II. započela su početkom šezdesetih godina 20. stoljeća, kada je istražen jugoistočni dio toga prostora, a nastavljena su 2003. godine. Konačno su privedena kraju u arheološkim kampanjama 2006.-2007. 

Svečanost otvorenja izložbe svojim nastupom uveličat će a cappella grupa A.K.A Crescendo. 

Povodom proslave rođendana Muzeja biti će slobodan ulaz u Arheološki muzej od 9 do 21 sat, organizirana su  besplatna  stručna vodstva muzejskih djelatnika i umirovljenika. U 11 sati kroz Muzej vode Morana Vuković, Mario Radaljac  i Jakov Vučić, a u 17 sati Miro Jurić.

Od 10 do 14 sati biti će slobodan ulaz i u crkva sv. Donata gdje su  u suradnji s profesorom Tomislavom Fabijanićem organizirana stručna vodstvo studenata Odjela za arheologiju i Odjela za turizam i komunikacijske znanosti, Sveučilišta u Zadru.

Od 9 do 14 sati biti će slobodan ulaz i u Muzej ninskih starina uz stručna vodstva Mate Radovića, Majde Dadić i Kristiana Hazoša. 

Sve posjetitelje očekuje prigodna prodaja publikacija i suvenira.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.