Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski bedemi u petak u renesansno - rockerskom ruhu

05.07.2021.

12:17

Autor: M. Savić

Zadarski bedemi u petak u renesansno - rockerskom ruhu

Zadarski bedemi u petak u renesansno - rockerskom ruhu

Foto: - / -

Ovoga petka, 9. srpnja zadarski bedemi, fortifikacijski sustav pod zaštitom UNESC-a na nekoliko lokacija počinje program popularne umjetnosti i zabave naziva "Zagrli Zadar" a kojim se bogatoj i obnovljenoj povijesnoj baštini grada udahnjuje novi život. Ipak, projekt će ići i dalje od Bedema.

Prije četiri godine čuvene zidine koje su kroz povijest Zadar obranile od raznih osvajača pa sve od Turaka, uvrštene su na Popis svjetske baštine transnacionalnog serijskog kulturnog dobra. Obnova je gotova, poznati Muraj dobio je novo ruho i stiglo je vrijeme da pruži ruke upravo građanima koje je stoljećima čuvao i turistima koje ova aktrakcija iznova fascinira. Bedeme je podiglo Rimsko carstvo, za obranu ga doradila  i nadgradila Venecijanska republika da bi do danas odoljeli svim nedaćama povijesnih i političkih tranzicija i konačno dobili novo ruho . Miljenko Domijan, povjesničar umjetnosti i restaurator, usporedio je sigurnost koju danas uživa ta povijesna jezgra Grada.

" Uzmite biser i školjku, ovojnica je UNESCO ali cijela povijesna jezgra je zaštićena zona, Sv. Donat, Forum, Crkva i samostan Sv.Marija, Katedrala, Sveti Šime.."

Spajanje povijesna baštine i tzv.žive kulture ne bi bilo moguće bez potpore Grada. Gradonačelnik Branko Dukić otkrio je namjere:

" Svoj toj kulturnoj baštini udahnuti malo života, da ovakav sadržaj postane novi oblik druženja u gradu."

Zasad program će se odvijati na 4 pozornice; Kaštel, Sv.Roko, Drioli i Sv.Marcela. U petak nastupaju renesasni Ansambl Marco Polo, zadarski plesači, lutkari, jazzisti i Psihodmodo pop. Potonji možda nisu renesansni band iako je light motiv cijelog događaja - Renesansa.

" To je vrijeme u kojima su Bedemi nastali a mi nećemo stati samo na ovoj lokaciji. "Zagrli Zadar" je mini kampanja kojom se želimo proširiti na trgove i ulice Poluotoka i u tom smislu brendirati ovim projektom ljeto u povijesnoj jezgri" - zaokružuje planove prva žena kulture i sporta u Gradu, Dina Bušić dodajući kako će u tome pomoći i Turistička zajednica Grada kako bi uspješno provukli umjetnost kroz povijesnu baštinu i i tako za budućnost brendirali zadarsko ljeto.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.