Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski branitelji zapalili svijeće za generala Praljka

29.11.2017.

18:44

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Povodom tragične smrti generala Slobodana Praljka i današnjih presuda Haškog suda, braniteljske udruge s područja grada Zadra zapalile su svijeće pred spomenikom poginulim hrvatskim braniteljima .

Željko Dilber, suborac generala Ante Gotovine: 

Ja bih prvi htio izraziti sućut obitelji generala Praljka koje osobno poznam, i šta da rečem osim da sam zgrožen činjenicom  da se danas dogodila presuda kakva je, presuda koju moram priznati nitko od nas nije očekivao . S druge strane isto tako želim reći da sam o ovome govorio godinama , o ovome što se danas dogodilo , međutim čini mi se da nije bilo dovoljno sluha u hrvatskoj politici. Ovo govorim iz prostog razloga što smo danas svjedoci da se ipak radi o političkom sudu, ne o sudu pravde , već o političkom sudu. A na žalost godinama naši političari to nisu prepoznali. Kad o tome govorim onda ću vas podsjetiti , da smo mi na čelu države imali predsjednika i to u dva mandata čija je teza bila da je Hrvatska izvršila agresiju na Bosnu i Hercegovinu.  Da smo imali ministricu vanjskih poslova s istom tezom , onda možete misliti što su naši diplomati radili u vrijeme njenog mandata po ovom pitanju. Prema tome ova presuda ne bi smjela iznenaditi nikoga koliko god mi danas bili ogorčeni. Ja sam i prije dvije godine u Saboru pokušao pokrenuti nekakvu inicijativu , pa smo organizirali sastanak i s ministrom pravosuđa i s ministarstvom vanjskih poslova upravo na ovoj temi, govoreći o opasnosti kvalifikacije UZP-a, i moram reći da je u zadnjih par godina , da budem iskren, u zadnjem mandatu Zorana Milanovića i pokrenuta određena inicijativa za pomoć i logistički suport šestorke u Haagu, međutim očito je bilo kasno, a vjerojatno i nedovoljno i danas imamo to što imamo i trebamo se s tim nositi najbolje što znamo.    

Vitomir Burčul predsjednik HVIDRE „Donat" Zadar: 

Mislim da su se ovom presudom Hrvati stigmatizirani i jednostavno po ovome se vidilo da je Haški sud politički sud. Politički sud koji je bez kriterija, znači od suđenja do suđenja su različiti kriteriji najedanput Hrvate proglasio krivcem za taj rat. 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.