Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski Cromaris jedan od najbrže rastućih riboprerađivača

13.01.2020.

13:23

Autor: Filip Matijević

Ilustracija - foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Ilustracija - foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Foto: - / -

U Hrvatskoj izvozi samo oko 15 % poduzeća. Ta poduzeća zapošljavaju više od pola zaposlenih te ostvaruju dvije trećine ukupnih prihoda od prodaje. U izvozu važno mjesto ima riboprerađivačka industrija i zadarska tvrtka svjetskog glasa Cromaris koja iz godine u godinu bilježi rast.

Najavljene investicije jamče daljnji razvoj. Zadarska tvrtka Cromaris sedma je u svijetu po proizvodnji mediteranske orade i brancina te jedna od najbrže rastućih: 

Okvirno smo ostvarili prihod od pola milijarde kuna s rastom od 10-ak posto u odnosu na godinu dana ranije, a u prosjeku nam je godišnji rast 20 posto. 

Impozantne brojke iznosi Goran Markulin, direktor tvrtke koja izvozi 80 % proizvoda u zemlje srednje i zapadne Europe: 

Ponajviše ulažemo u Italiju koja nam je prirodno tržište jer je blizu. Tamo s proizvodima dolazimo u roku od 24 sata od izlova što je velika konkurentska prednost. 

Tvrtka nastala prije više od 10 godina, kada je Adris grupa spojila četiri tvrtke za uzgoj bijele ribe, zapošljava više od 520 ljudi: 

Sezona nam se izravno - i u prodajnom i u proizvodnom dijelu - kosi s industrijom turizma tako da dolazi do određene fluktuacije ljudi. Ali, u prošloj godini smo porasli za 60-ak ljudi u odnosu na godinu prije, a podižemo i plaće. 

I zapošljavat će još. Pogotovo u Zadru jer Markulin najavljuje veliku investiciju kroz tri godine kojom će se u Gaženici napraviti najveći pogon za preradu bijele mediteranske ribe u Europi: 

Namjera nam je napraviti najmoderniji pogon prerade ove vrste ribe u Europi s tim da pogon koji sada imamo spada među najveće. Mi smo 3.500 tona ribe preradili prošle godine, a mislim da još samo u Turskoj ima takvih prerađivača ribe. 

Ova tvrtka određuje trendove tako da su i jedini u svijetu u čijim se uzgajalištima može naći zubatac. Inovacije i investicije jamac su za daljnji razvoj, a ostalim hrvatskim tvrtkama putokaz kako se probiti i opstati na zahtjevnom međunarodnom tržištu.

 

prilog Filipa Matijevića

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.