Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski gradonačelnik primio Jasnu Ančić

01.12.2017.

08:37

Autor: HRT - Radio Zadar/Grad Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Branko Dukić sa suradnicima primio je Jasnu Ančić, glumicu zadarskog Hrvatskog narodnog kazališta i čestitao joj na ovogodišnjoj Nagradi hrvatskog glumišta koju je dobila za dobila za ulogu Žene u predstavi "Ostavljam te".

Na prijemu su bili i njegovi suradnici; zamjenica gradonačelnika Jagoda Surać te pročelnici Radovan Dunatov i Neven Klarin. U pratnji Jasne Ančić došao je ravnatelj HNK Zadar Renato Švorinić. Za zadarsko kazalište ovo je prva nacionalna nagrada (hrvatskog glumišta), a Jasni Ančić u njenoj karijeri već treća.

Nagradu je Jasna Ančić dobila za ulogu Žene u predstavi "Ostavljam te" prema motivima Edwarda Albeeja "Marriage play" u režiji Matjaža Latina i produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Zadar, a premijeru je doživjela prošle kazališne sezone. Gradonačelnik je čestitao glumici na ovom uspjehu i profesionalnoj nagradi, te brojnim izvrsnim ulogama do sada. Pročelnik za kulturu i sport Radovan Dunatov prisjetio se kako je ideja 2007. godine, kada se osnivao stalni glumački ansambl zadarskog kazališta, bila da će on brojiti 6 glumaca i 6 glumica, no financijska kriza je usporila taj razvoj. Ipak, imaju izvrsnu produkciju i rade odlične predstave, čemu je potvrda i ova nagrada.

-Već dugi niz godina se u kazalištu okuplja jedan izvrstan tim koji je svojim radom podigao vrijednost teatru, ali i gradu. Čestitam vam na ovoj profesionalnoj nagradi i nadam se da ćemo ubuduće moći više izdvajati za kazalište i kulturu te ih dići na razinu koju Zadar zaslužuje. -istaknuo je gradonačelnik Dukić

Jasna Ančić se bavi i pedagoškim radom te već desetak godina vodi glumačke radionice iz kojih je potekao zavidan broj mladih glumaca i studenata glumačkih akademija. Prema riječima ravnatelja kazališta Renata Švorinića, posljednjih se godina više mladih zadrana upisalo na akademije zahvaljujući tim radionicama, nego u prethodnih 4-5 desetljeća, a svi polaznici imali su priliku sudjelovati u profesionalnim predstavama u Zadru.

- Mi glumci svjesni smo da oko ovih nagrada ne treba praviti preveliku pompu, jer je teatar sam po sebi iluzija. Ova mi je nagrada samo ponos i veselje, a ima puno važnijih tema i problema kojima smo okruženi.- izjavila je glumica.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.