Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski HSU: Država na umirovljenicima opet trenira strogoću

30.01.2019.

13:07

Autor: Božidar Kolega

Zadarski HSU: Država na umirovljenicima opet trenira strogoću

Zadarski HSU: Država na umirovljenicima opet trenira strogoću

Foto: - / -

Obvezni liječnički pregledi za vozače starije od 65 godina bili su tema konferencije za medije zadarske podružnice Hrvatske stranke umirovljenika. Načelno nisu protiv pregleda, ali se boje kako će oni biti još jedan udar na ionako siromašnu populaciju umirovljenika.

Predlažu stoga da se pregledi obavljaju kod obiteljskih liječnika, kako bi bili besplatni, a ne u medicini rada koja je privatizirana.

Država na umirovljenicima opet trenira strogoću – kaže Branislav Jelenić predsjednik županijskog odbora Hrvatske stranke umirovljenika:

Da se želi jednostavno umirovljenicima nametnuti još ovaj teret jer su svjesni da je to najlakši način, neće biti puno otpora. Umirovljenici kao što znate ne bune se, nema one kritične mase da se tu nešto dogodi i najbolje da na takav način pokušamo sanirati jedan dio zdravstva.   

Stoga, poručuje Duško Vuković predsjednik gradskog odbora Hrvatske stranke umirovljenika:

I mi se naravno bunimo protiv toga i smatramo ako po Zakonu o sigurnosti na cestama propisano da u određenoj dobi se treba ići na pregled da se ispita i vid i sluh itd. osobama od 65 godina na dalje onda se to može učiniti kod liječnika obiteljskoga koji to može izevidentirati i pregledati dakle besplatno.   

Također odbacuju medijske napise u kojima se stariji građani prozivaju kao najveći krivci za prometne nesreće na hrvatskim cestama. Naši stariji sugrađani upravo su najčešće žrtve prometnih nesreća dodaje:

23 posto poginulih u 2017. godini su iznad 65 godina, dakle ovaj svijet koji mi zastupamo. Nastradali pješaci 65,5 posto je iznad 65 godina.

Stoga bi o njima sustav više trebao voditi računa kako bi ih zaštitio poručio je Duško Vuković.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.