Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski "kišni vrtovi" za prevenciju poplava

27.07.2020.

12:26

Autor: Božidar Kolega

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Foto: - / -

Prizori poplavljenih ulica, podruma i stanova u Zagrebu prošlog vikenda ponovno su oživjele neugodne uspomene Zadrana na razorne posljedice poplave koja je pogodila zadarsko područje prije 3 godine .

Upozorilo je to još jednom na sve veći problem poplava u urbanim područjima. A upravo s  ciljem smanjivanja šteta nastalih od poplava preventivnim mjerama u Zadru je danas predstavljen projekt Stream.  

Poplave sa sobom nose velike materijalne i financijske štete, ali i ljudske žrtve te je stoga potrebno pronaći način kako ih predvidjeti i preventivnim mjerama ublažiti. Upravo je to cilj projekta Stream:

 

projekt stream

Kazala je ravnateljica Razvojne agencije Zadarske županije Marina Dujmović Vuković.  Važan dio projekta je izgradnja tzv. kišnih vrtova.  Riječ je o inovativnim rješenjima za suzbijanje bujičnih poplava u urbanim područjima kojim se na grad ne gleda samo kao na splet ulica, već i splet rijeka.

kišni vrt

Objasnila je voditeljica projekta Matilda Kardum.

Planirane lokacije su park Vruljica, vrt osnovne škole na Ploči i lokacija u Biogradu. To su za sada najvažnije točke koje su izabrane za izgradnju kišnih vrtova, no osigurana su i financijska sredstva za planiranje i projektiranje budućih kišnih vrtova.

 

Na projektu za koji je iz europskog fonda Intereg osigurano 9,4 milijuna eura surađuje čak 20 partnera, osim iz Zadarske županije predstavnici Dubrovačko-neretvanske, Ličko-senjske, Splitsko-dalmatinske, i Karlovačke županije, Grada Poreča, ali i partneri iz Italije, primjerice Venecije.  

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.