Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski lutkari aposlutni pobjednici 50. PIF-a!

27.09.2017.

12:51

Autor: Matea Gugić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na jubilarnom 50. PIF-u, Međunarodnom festivalu kazališta lutaka, unatoč jakoj konkurenciji od više od 200 izvođača iz osam zemalja svijeta, zadarska predstava ,,Karlson s krova'' odnijela je 6 nagrada i time postala aposlutni pobjednik

Malo tko je očekivao da će Zadarsko kazalište lutaka, usprkos iznimno jakoj inozemnoj i domaćoj konkurenciji, na ovogodišnjem jubilarnom PIF-u, osvojiti nagrade za režiju, kreaciju lutaka, glazbu, animaciju i povrh svega, glavnu nagradu ,,Milan Čečuk''. Ravnateljica Iris Pavić- Tumpa otkrila je kako je ova predstava i po još nečemu posebna: Ona je rađena po tekstu Astrid Lindgren ,,Karlson s krova‘‘, koji u Hrvatskoj uopće nije preveden. Jedna jedina knjiga bila je u Zagrebu u gradskoj knjižnici koja je bila na ćirilici. I onda smo mi tu knjigu, taj tekst, morali prevoditi na latinicu kako bi mogli napraviti predložak za predstavu, kako bi se to moglo dramatizirati.

Uz poznata imena zadarskog Kazališta lutaka, Anđelu Ćurković Petković, Sanju Zalović, Josipa Mihatova i Jurja Arasa, novu energiju predstavi su donijele i mlade snage, talentirani lutkari Dominik Karakašić i Irena Bausović. Anđela Ćurković PetkovićStvarno sam uživala i bio je to jedan naporan rad povratak lutkama, povratak animaciji, što je meni stvarno iznimno bilo drago srcu da sam opet oživjela svoj zanatski dio i dodala još jedan mali koračić koji je, eto, žiri perpoznao i donjeo mi plaketu ovdje.

Sve to pod vodstvom redateljice i dramaturginje Ljudmile Fedorove, koja je ansambl vodila, kako sami kažu - čeličnom rukom u baršunastoj rukavici.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.