Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski maslinari zadovoljni

15.09.2015.

13:06

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako je ovogodišnji urod ispod prosjeka, zadarski maslinari mogu biti zadovoljni jer je zdravstveno stanje u maslinicima vrlo dobro, a maslinove muhe na području Zadarske županije - nema.

To su itekako dobre vijesti s obzirom na katastrofu koju su maslinari lani pretrpjeli upravo zbog maslinove muhe i nepovoljnih vremenskih uvjeta. 

Posljednja berba maslina u Hrvatskoj bila je najgora u zadnjih 20 godina, a na zadarskom području u posljednja 4 desetljeća. Prema nekim procjenama zbog kišnog ljeta i napada maslinove muhe, ekonomski najznačajnijega štetnika masline, zadarski maslinari lani su ostali bez 50 milijuna kuna prihoda od prodaje maslinovog ulja. Lani je ubrano oko 5 tisuća i 100 tona ploda manje nego 2013. godine. O trenutačnom stanju u maslinicima zadarskoga kraja Ivan Šimičević iz poljoprivredno-savjetodavne službe: 

Mogu reći da je stanje jako dobro,  za razliku od prošle godine zapravo to je neusporedivo.  Znate da smo prošle godine imali puno problema s maslinovom muhom, ove godine na svu sreću mi tih problema zasad još uvijek nemamo. 

Ove dobre vijesti jednako se odnose na otočni i kopneni dio županije i ukoliko takvo stanje potraje do berbe imat ćemo zdrav plod što je preduvjet za ulje visoke kakvoće. Nažalost, dodaje Gordana Dragun rukovoditeljica poljoprivredno-savjetodavne službe, rod će biti ispod prosjeka:

 I to po našoj procjeni sigurno za 30 posto ispod prosjeka koji se bere u Zadarskoj županiji. Znači, ako smo imali preklani preko 6 tisuća tona, ove godine ako to bude urod od 3 tisuće tona na području cijele županije, onda će to biti dobro. 

Nije sjajno, ali s obzirom da smo očekivali i gore stanje zbog posljedica iz prošle godine, ovo su dobre vijesti - zaključuje Gordana Dragun

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.