Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski mediji u Brnu i Pragu

18.09.2022.

20:30

Autor: Toni Pajkin

Zadarski novinari u Brnu

Zadarski novinari u Brnu

Foto: Europa Direct Zadar / Europa Direct Zadar

U organizaciji centra EUROPE DIRECT Zadar u  tjednu od 13. do 16. rujna predstavnici više zadarskih medija posjetili su Republiku Češku, gradove Brno i Prag i upoznali se se s radom dvaju najvećih centara u toj državi, onoga u Pragu te EUROPA DIRECT centra u Brnu.

 

Događalo se u to tjednu u kojem je pod predsjedanjem Republike Češke Vijećem EU-a, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen 14. rujna održala svoj govor o stanju Unije i podcrtala među ostalima  mjere kojima Unija želi obuzdati rast cijena energije. 

U ovom istom tjednu Europska komisija predložila je Vijeću EU-a zamrzavanje 65 posto ili 7,5 milijardi eura europskih sredstava Mađarskoj zbog korupcije i problema s vladavinom prava.


Ovakve i slične poruke te mjere i projekte koji se  provode diljem Europe zahvaljujući EU sredstvima, EUROPA DIRECT centri komuniciraju građanima i približavaju im Europsku uniju te njezin značaj u svakodnevnom životu.

Višednevni boravak u Brnu i Pragu pod još uvijek svježim dojmovina, a uoči povratka u Zadar sažela je Marija Dušević, voditeljica zadarskog Europe Direct ureda  

U Brnu  glavnom gradu Južnomoravske regije s kojom Zadarska županija ima potpisan Sporazum o suradnji saznajemo da je zadatak njihovog centra Europa Direct složen. 

Brno

Brno

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Takvim ga čini euroskepticizam u gradu koji broji oko 400 tisuća stanovnika . Grad Brno, čuli smo, oduvijek je bio multikulturalna sredina, čiju cjelinu čine njegovi židovski, njemački i češki stanovnici.

K tome procjenjuje se da u njemu živi još nekih 50 tisuća stranaca, nedomicilnih stanovnika uglavnom radnika u uredima korporacija koje imaju svoje podružnice u ovom dijelu Češke Republike.


Brno je također i studentski grad. Na deset sveučilišta studira oko 55 tisuća studenata željnih izazova i akademskih zvanja. Tamošnji Europa Direct ured nastoji biti što učinkovitiji na ostvarivanju svojih zadaća.

Ističu važnost suradnje s medijima, ali također i rad na međusobnom povezivanju EUROPE DIRECT centara. Razmjena iskustava, aktivnosti koje poduzimaju, uvid u uspješne, ali i manje uspješne akcije ukazuju kako približiti Uniju građanima i promovirati prioritete EU-a. 

Suradnja Brna i Zadra

Suradnja Brna i Zadra

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Suradnja Zadarske županije i Južnomoravske regije 

ED Zadar i ED Brno povezani su i zahvaljujući suradnji naše i južnomoravske županije. Veze su uspostavljenje prije 15 godina- 2007. godine, kada je i potpisan sporazum o suradnji. Ona se uglavnom temelji na turizmu i obrazovanju te suradnji na političkoj razini. Organizirani su turistički sajmovi na kojima je predstavljena naša turistička ponuda, a kontakti se redovito održavaju prigodom proslava, primjerice Dana Zadarske županije. Tu je i redovita suradnja Biograda na moru i češkog grada Kyova.

Toj suradnji doprinio je konzulat Republike Hrvatske koji je donedavno bio smješten u Brnu, no njega je RH ukinula u sklopu reorganizacije veleposlanstava i 
konzularnih ureda.

Zadnji susret koji se može nazvati suradnjom i razmjenom je bio sportski događaj koji se odigrao u Zadru, kada je u kolovozu prošle godine na Boriku održano natjecanje u novom sportu, motosurfu. Upravo na ovaj sport su jako ponosni u Južnomoravskoj regiji jer je riječ o sportu koji je nastao na njihovom području, koji se polako širi po čitavom svijetu. Prihvatio ga je i Olimpijski odbor. 

Motosurf u Zadru

Motosurf u Zadru

Foto: Toni Pajkin / Radio Zadar

Svjetsko prvenstvo u motosurfu na Boriku 

I ove godine Zadar će biti domaćin ovom zanimljivom natjecanju saznali smo u Brnu. Od 30. rujna do 2. listopada u okupit će se moto daskaši na četvrtom ovogodišnjem natjecateljskom susretu. Nakon čeških Jedovnica u svibnju, te Cancuna u Meksiku u lipnja kao i prošlotjednog susreta u mjestu Rodi Garganico u Italiji, sada je na redu domaćinstvo Zadra. 

Prošle godine diljem svijeta održano je 14 ovakvih motosurf susreta na pet kontinenata. U ovih 10 godina postojanja pridružile su se ukupno 63 nacionalne federacije krovnoj udruzi moto akvanautike (Union Internationale Motonautique). Na susretu u Brnu s ponosom su istaknuli da su jedini sport koji ima natjecanje s potpuno prirodnom energijom dobivenom iz sunca. Riječ je naravno o utrci solarnih i električkih dasaka na vodi.

U Brnu ističu njegov turistički potencijal. Pozivaju na posjet njegovim muzejima, sakralnim objektima, njegovoj okolici, dvorcima koje vrijedi vidjeti i doživjeti, a posebno spominju vinsku kulturu, uzgoj i pravljenje vina u zemlji koja je poznata po pivu i brojnim pivnicama. 


Lijep čisti grad, obilježen spojem starog i modernog, ukazuju na doživljaj arhitekture.

Jednu od svjetski poznatih arhitektonskih zdanja Vilu Tugendhat njemačkog arhitekta Ludwiga Mies van der Rohea, izgrađenu 1928. imali smo priliku obići i doživjeti je od vrha do dna te njezin okoliš u kojem je uklopljeno ovo zdanje koje je od 2001. godine upisano na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine. 

Prag, češka metropola poznata je svima. U ovoj reportaži spominjemo stoga boravak u predstavništvu EU Komisije u Češkoj gdje su nas upoznali s poslovima koje obavljaju za EK, te vrstom zadataka koje su trebali obaviti na pripremi šestomjesečnog predsjedanja njihove zemlje Vijećem EU-a, koje završava krajem godine. 


Također i na koji način dopiru svojim porukama do građana, kako korisite nove tehnologije, mobilne aplikacije, a posebno kako u ruralnim sredinama potiču korištenje sredstava Europske unije za opće dobro.

U zgradi Vlade Republike češke upoznali smo mladu ekipu koja je uoči češkog predsjedanja Vijećem EU-a pripremala kulturne i druge programe te pružala podršku brojnim medijskim kućama koje su izvještavale o događajima uoči kao i  za vrijeme češkog predsjedanja.  

Kako su zadarski novinari proveli slobodno vrijeme tijekom boravka u Brnu i Pragu možete zaključiti iz priloženih fotografija. Naravno da nije bilo moguće zaobići brojne pivnice u Pragu i Brnu koje nakon višesatnog upoznavanja i obilaska kulturno historijskih spomenika nude topli zalogaj i okrijepu poznatim češkim pivom.   

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.