Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski mir iz 1358.: Mir rađa napredak

18.02.2020.

13:21

Autor: Suzana Dražić

foto:Grad Zadar

foto:Grad Zadar

Foto: - / -

U samostanu svetoga Frane svečano je obilježena 662. obljetnica Zadarskog mira, mirovnoga ugovora kojim je hrvatska obala sa svim svojim otocima, prvi put nakon kralja Zvonimira, bila oslobođena od mletačke vlasti.

Unošenjem Zastave mira osmu godinu zaredom Osnovna škola „Zadarski otoci" u suradnji sa samostanom sv Frane i Gradom Zadrom obilježili su obljetnicu potpisivanja Zadarskog mira, sklopljenog 18. veljače 1358. godine koji je i sedam stoljeća kasnije jedinstven simbol.

    Svi naši projekti imaju misao vodilju a to je baština i kultura mira.Da na elementima baštine poučavamo dijecu kulturi suživota, tolerancije, dijaloga, suživota, kulture mira. Ističe  učiteljica OŠ Zadarski otoci i voditeljica Muzeja u školi, Anamarija Botica Miljanović.

 A učenici su danas od povjesničara prof dr Antuna Nekića mogli čuti što je sve Zadarski mir značio za razvoj Zadra jer mir rađa napredak:

   Zadar nikada u svojoj prošlosti nije bio toliko jak, toliko bogat i moćan kao nakon Zadarskog mira. Ako to prenesemo u sadašnje vrijeme onda bi to značilo da Zadar ne bi bio mali regionalni gradić već bi bio prava europska  metrpola. Neka nam ta prošlost bude inspiracija. U prvom redu tražimo mir, jer bez njega nema napretka, a drugi je preduvjet koji leži na vama koji dolazite iz škole i koji se sada obrazujete da  pokušate sve dati u svoje obrazovanje jer je to jedini put naprijed u današnjem svijetu.

Program obilježavanja 662. obljetnice Zadarskog mira završio je bogatim kulturno umjetničkim programom u dvorištu samostana.

ZADARSKI MIR

Galerija
foto:Grad Zadar, Foto: -/-
foto:Grad Zadar, Foto: -/-foto:Grad Zadar, Foto: -/-foto:Grad Zadar, Foto: -/-foto:Grad Zadar, Foto: -/-foto:Grad Zadar, Foto: -/-foto:Grad Zadar, Foto: -/-foto:Grad Zadar, Foto: -/-foto:Grad Zadar, Foto: -/-

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.