Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski Muraj - Što smo vozili, vozili smo

16.09.2019.

11:03

Autor: HRT-Radio Zadar

Zadarski Muraj - Što smo vozili, vozili smo

Zadarski Muraj - Što smo vozili, vozili smo

Foto: - / -

Kako smo i javljali od danas je zabranjen promet i parkiranje na Muraju. Započeli su radovi na preuređenju zadarskih bedema u atraktivnu šetnicu i to na potezu od stare Tehničke škole do Trga tri bunara. Rok dovršetka radova, teških 23 milijuna kuna, je godinu dana.

Nakon toga Zadrani bi  trebali dobiti 750 metara nove gradske šetnice na Poluotoku. Kao što je već poznato projekt uređenja financira se europskim sredstvima i dio je projekta "Zadar baštini". Iz samih najava, ali i već objavljenih vizualnih rješenja sve izgleda atraktivno. Bedemi će tako predstavljati poučnu stazu za lokalno stanovništvo i posjetitelje te ujedno postati jedinstven izložbeni prostor na otvorenom s kojeg se pruža pogled na cijeli grad.

Bedemi se pretvaraju u tematsko - povijesnu šetnicu, u duljini 750 metara, tu je zadan visoki komunalni standard koji prati takvu modernu šetnicu, od uređene hortikulture, rasvjete....bedemi su kao što sam rekao pod Unescom i vode se kao zaštićeno kulturno dobro RH, oni do sada nisu bili primjereno zaštićeni, posebice zbog prometa koji se tu odvija, to je bio i prigovor iz Unesco-a, kao i konzervatora i zato je promet izmješten iz tog prostora- kazao nam je pročelnik Odjela za EU fondove grada Zadra, Šime Erlić. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.