Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski nadbiskup predvodio slavlje "Petrove" na Velom Ižu

01.07.2016.

10:57

Autor: HRT - Centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U srijedu, na blagdan sv. Petra i Pavla, kada se u Velom Ižu na otoku Ižu slavi “fešta“, tj. naslovnici i zaštitnici istoimene župne crkve, koju od davnine zovu “Petrova“, mjesto je pohodio nadbiskup zadarski mons. dr. Želimir Puljić, u pratnji svećenika don Marina Batura.

Nadbiskup je svečano dočekan na obali uz svečanu zvonjavu zvona, a dočekali su ga župnik don Slavko Ivoš, podđakon Livio Marijan, gosp. Siniša Kulišić, predsjednik Mjesnog odbora Veli Iž, članovi crkvenog odbora, ministrantski zbor, mladi u nošnjama s barjakom sv. Petra i Pavla te župljani. U župnoj crkvi Nadbiskup je predvodio svečanu misu, dijelovi koje se je pjevalo “na glagolici“, tj. na staroslavenskom, na drevnim i autentičnim veloiškim napjevima.

  Tijekom mise nadbiskup Puljić  podijelio je i sakrament sv. Krizme djevojci Miji Banić. Nakon mise uslijedio je blagoslov novoobnovljene župne kuće gdje se ostalo u veselom i raspjevanom druženju s Nadbiskupom, uz prisustvo predstavnika i susjedne župe Mali Iž.

 Navečer je u župnoj crkvi otpjevana po starinskom svečana Večernja za sve žive i preminule, prisutne i odsutne mještane, iseljenike i mornare. Večernju su pjevali mladi u nošnjama, i na njoj je sudjelovalo “iški kralj“ u svojoj kraljevskoj odori, gosp. Milivoj Švorinić. U Velom Ižu se još čuva običaj godišnjeg biranja seoskoga kralja. Nakon Večernje gotovo cijelo mjesto i brojni gosti okupili su se oko kralja pod velikom murvom “na Špini“ gdje je uslijedila “brašćina“ – bratska gozba svega puka, uz narodno veselje i pjesmu do kasnih sati .

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.