Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski noćni vremepol

19.08.2017.

10:43

Autor: HRT centar Zadar

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U Arheološkom muzeju Zadar svaku večer iza 21 sat održava se izložba „Zadarski noćni vremeplov“. Izložba je nastala kao rezultat dugogodišnje uspješne suradnje Arheološkoga muzeja Zadar i multimedijskih umjetnika Gordane i Zorislava Šojat.

Izložba se održava na drugome katu Arheološkoga muzeja i može se pogledati svaku večer od 21:00 do 24:00 sata, do 25. rujna te predstavlja obogaćujući dodatak kulturnoj ponudi Grada u večernjim i noćnim satima. 

Iz muzeja pozivaju domaće i strane goste, da posjete ovu iznimnu izložbu i otputuju kroz film i sliku u vremenske hodnike intrigantne zadarske povijesti.

I ove sezone Arheološki muzej Zadar za svoje je posjetitelje pripremio iznenađenje, izložbu "Noćni vremeplov", vremensko putovanje kroz burnu zadarsku povijest prikazanu pažljivo odabranim filmskim materijalom i mnoštvom fotografija većinom iz fundusa arhiva Arheološkoga muzeja.

Najstarija filmska snimka zadarske rive potječe iz 1904. godine, iz doba kada je i film kao medij bio u samim početcima. Zaista je zanimljiva i originalna snimka bombardiranja Zadra tijekom 1943. i 1944. godine, te snimke obnove Zadra, na kojima će mlađi Zadrani možda moći prepoznati svoje roditelje koji su sudjelovali u obnovi grada nakon Drugoga svjetskoga rata.

Projekcijom fotografija prikazuje se transformacija zadarskoga Foruma i Crkve Sv. Donata kroz posljednje stoljeće, tako da posjetitelji mogu vidjeti kako je izgledalo područje Foruma dok je Crkva Sv. Donata još bila okružena zgradama, a rimski forum još prekriven zemljom.

Romantičnu notu izložbi daje zbirka prekrasnih retuširanih razglednica samoga grada Zadra s kraja devetnaestoga i početka dvadesetoga stoljeća.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.