Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski pisci u samoizolaciji još kreativniji

31.03.2020.

09:07

Autor: HRT Radio Zadar

Zadarski pisci u samoizolaciji još kreativniji

Zadarski pisci u samoizolaciji još kreativniji

Foto: - / -

Epidemija koronavirusa paralizirala je kulturna događanja, a brojne udruge i inicijative svoje su aktivnosti morale u potpunosti ugasiti. Jedna od njih je i udruga Zadarski pisci (ZaPis), koja je odgodila sva planirana gostovanja, malu književnu turneju.

Naime, ZaPis-ovci su prošle godine pokrenuli vlastitu nakladu, te objavili zbirku kratkih priča "Samo se ti sjećaj", zbirku poezije "Je li zvijezdama tijesno" i zbirku proezije "Vošta do Tokija".

- Nije lako. Nakon promocija u Biogradu i Novigradu, trebali smo ići na gostovanja u Knin, Nin, Šibenik, Split, već smo bili spremni za manifestaciju Zadar čita 2020 i prvi zadarski sajam knjiga LookAbook koji je planiran u ŠC Višnjik, te je odgođen za rujan. - kaže Iva Pejković.

U posljednji trenutak prije ovih mjera i ograničenja okupljanja ugostili su pjesnikinju Nadu Topić iz Solina u Gradskoj knjižnici Zadar.

Nekoliko članova udruge već je u finalnim fazama objave novih knjiga. Izradili smo i majice i bookmarkere s citatima iz zbirki, baš smo bili zagrijani, ali eto, viša sila, dodaje Pejković iz udruge ZaPis.

No, pisci i pjesnici ne miruju. Višak slobodnog vremena ili višak inspiracije? Ovih su dana u samoizolaciji kreativniji nego ikad. #ostanidoma i piši, mnogima je postala rutina.

Odlučili su sredstva odobrena od strane Grada Zadra i Zadarske županije namijenjena programu koji je uključivao književne promocije, izložbu i dovođenje dva hrvatska pisca u goste u Zadar utrošiti na novu zbirku, svojevrsan kolaž književnih stilova.

- Ovaj put se fokusiramo na ono u čemu živimo. Nitko nije bio spreman, ovo je izvanredna situacija u kojoj smo zajedno s cijelim svijetom. Inspiracije nam ne nedostaje, kulturni život se na brzinu organizirao i digitalizirao, preselio na Internet. Neki od nas gotovo svakodnevno objavljuju na svojem profilu na društvenim mrežama, naš Želimir Periš uključio se i objavljivanjem videa s čitanjem, tako da sam sigurna kako ZaPis nije zaspao. Prikupit ćemo materijale i nadam se da ćemo objaviti jednu zaista specifičnu tematsku zbirku koja nastaje u doba korone. Još nismo sigurni - moguće je da zbirka bude nosila naziv "Samo ti ostani doma". Promociju još nećemo zakazati, ali već joj se veselimo, zaključuje Pejković.

ZaPis potražite na Facebooku: https://www.facebook.com/ZaPis-1653100024951278/

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.