Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski poduzetnici zainteresirani za europske poticaje

14.12.2016.

13:26

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Europsko vijeće odlučilo je produljiti rok trajanja Europskog fonda za strateška ulaganja. Riječ je o fondu koji bi do 2020. godine trebao prikupiti 500 milijardi eura, a koji između ostaloga služi i za poticanje poduzetništva. Prilika je to i za hrvatske poduzetnike.

Fond je dio vodeće inicijative Europske unije u okviru Plana ulaganja za Europu u sklopu kojeg je nedavno i Hrvatska banka za obnovu i razvoj potpisala ugovor s Europskom investicijskom bankom.  

Europski fond za strateška ulaganja već je u svojoj prvoj godini ostvario rezultate iznad očekivanja. Očekuje se da će se projektima odobrenima do studenog 2016. godine mobilizirati 154 milijarde eura ukupnih ulaganja u 27 država članica s čime će se poduprijeti više od 376 000 malih i srednjih poduzeća. Prošlog mjeseca i Hrvatska se napokon priključila ovom projektu.

Europska investicijska banka financijskim jamstvima od 50 milijuna eura poduprijet će Hrvatsku banku za obnovu i razvoj s ciljem financiranja  srednje kapitaliziranih poduzeća s najmanje 250 zaposlenih poduzeća i drugih prioritetnih projekata u Hrvatskoj. Pomoću tih jamstava hrvatski poduzetnici imat će manje rate kredita.  Marko Mašina iz Informacijskog centra Europe direct Zadar.

Praktički vam daje garanciju za vaš kredit. Ta sredstva osiguranja vam smanjuju ratu kredita jer nećete biti toliko rizični.

Interes zadarskih poduzetnika već postoji dodaje Mašina:

Što se tiče ovog programa već smo imali nekoliko upita malih i srednjih poduzeća, pa čak i za izlaza na strana tržišta. Informacije o kontaktima možete naći na stranicam EDIC-a Zadar kao i europskog HUB-a.

Cilj je Europskog fonda za strateška ulaganja je poticanje sudjelovanja privatnih ulagatelja u širokom rasponu novih projekata ulaganja.  Projektima su trenutačno obuhvaćeni promet, energetska i širokopojasna infrastruktura, obrazovanje, zdravstvo, istraživanja te rizično financiranje za mala i srednja poduzetništva. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.