Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski poljoprivrednici u strahu od mraza

21.04.2017.

13:44

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Iako su poljoprivrednici nakon sušnog kraja ožujka jedva dočekali kišu slijede im čini se nove nevolje prouzročene nepovoljnim vremenskim uvjetima. Za ovaj vikend najavljena je opasnost od mraza, a kako je zbog uranjenog proljeća vegetacija krenula ranije, strahuje se od velikih šteta.

Potvrdili su nam to danas i neki od najpoznatijih proizvođača u Ravnim Kotarima. 

Opasnost od mraza trenutačno je poljoprivrednicima tema broj jedan. Što mogu napraviti, kako zaštititi nasade, posljedice svesti na najmanju moguću mjeru? Malo ili ništa nažalost ako se prognoze ostvare - odgovara nam Šime Škaulj, poznati ekološki proizvođač iz Nadina:

I to će biti katastrofa i treću godinu za redom kod nas. Ne znam, mislim da se klima minja, ja imam 62 godine, ne pamtim tri puta u svome životu do prije tri godine da nam je mraz napravija štetu, lani sam 75 posto ima štetu, ove godine ako dođe, još su mladice veće, mislim da tu, što bi reka naš čovik, moš se brecat.

Nema tu pomoći, ponavlja Škaulj, posebice u ekološkoj proizvodnji:

Možemo nešto pokušati prskanjem nekim preventivnim, možda nešto ublažiti ajmo reći, ali pomoći tu nema, pogotovo u ekološkoj proizvodnji di recimo su ograničene te aminokiseline. U ekološkoj nemate baš prostora za nešto više.

Slična priča i u zadruzi MasVin kod Radoslava Bobanovića na poljoprivrednom gospodarstvu od ukupno 60 hektara vinograda, maslina i smokava u ekološkoj proizvodnji:

Baš jednostavne nemamo neki poseban manevar, osim zamoliti sv. Antu, i smjese kamene prašine koja se može poprskati ili glina poprskati po listu kako bismo na neki način amortizirali taj dio, ali nema tu pomoći osim dragog Boga.

Iako u „tvornicama na otvorenom" proizvođačima ponekad preostaje samo gledanje u nebo, njihovu volju i ljubav za poljoprivredu teško je slomiti:

U opisu nas koji smo investitori u ovo stoji da nikad ne spavamo, tako da deset godina u biti mi nemamo miran san, osim u onom trenutku jednog uživanja u plodu toga, da smo ipak uspjeli. To su na razini godine berba grožđa - pretvaranja u vino, berba maslina - pretvaranja u ulje, berba smokava - prodaja na tržištu, eto to su ti užici, a svaki dan je dan izazov za sebe, prazni list koji treba nadopisati - potvrdio je po tko zna koji put Radoslav Bobanović.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.