Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski pomorski policajci odlaze u Grčku

08.09.2016.

14:11

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Pripadnici postaje Pomorske policije u Zadru od 15. rujna mjesec dana će provesti na grčkom otoku Lezbosu, gdje će sudjelovati u zajedničkoj akciji Europske unije Poseidon Sea, povezanoj s migrantskom krizom.

Problem migranata ponovno se aktualizirao u većoj mjeri, nakon što se zaoštrio odnos Turske i Europske unije. Propadne li dogovor koji je na snazi, zemlje na takozvanoj balkanskoj ruti, te Njemačka i Austrija, ponovno bi se mogle naći u problemima. Prva na udaru, kao i do sada bit će Grčka, u koju i dalje pristižu migranti, doduše u puno manjoj mjeri.

Put grčkoga otoka Lezbosa ovoga mjeseca kreću i zadarski pomorski policajci. Postaja Pomorske policije u Zadru po treći put, sada u vremenskom periodu od 15. rujna do 15. listopada, s tri policijska službenika i službenim plovilom ove policijske postaje, sudjeluje u Grčkoj u akciji pod nazivom Poseidon Sea 2016. Svi su do sada pohvaljeni za svoj rad i trud koji su tamo uložili, kaže Tatijana Škara, pomoćnica načelnika za more u postaji Pomorske policije u Zadru. 

Pohvale pomorskoj policiji mogle bi otići i za sankcioniranje glisiranja u granici tristo metara od obale. Ove godine su jako dobri statistički podaci, jer smo za 100% povećali rezultat u odnosu na prošlu godinu. Možemo se, također, pohvaliti da smo dobili novo plovilo, te smo uključili i velik broj mladih kolega u rad. Imali smo jedan nalet glisera na kupača, što smo odmah i sankcionirali, tako da nismo imali nekih težih posljedica, ne dao Bog smrtnoga stradanja, i tome slično, dodaje Škara. 

A ne rade pomorski policajci samo na kažnjavanju nesavjesnih nautičara. Osiguravaju javna okupljanja na moru, te ono što je najvažnije, sudjeluju u akcijama traganja i spašavanje, te medicinskoga transporta s otoka na kopno.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.