Hrvatski radio

Radio Zadar

10:01 / 08.06.2022.

Autor: Suzana Jakšić Mandić

Zadarski prehrambeni div: I dalje dvoznamenkasti rast i novi proizvodi

Cromarisovo mrijestilište u Ninu

Cromarisovo mrijestilište u Ninu

Foto: Goran Stanzl / Pixsell

Najveći hrvatski uzgajivač bijele ribe, zadarski Cromaris, i ovu bi godinu trebao završiti s rastom proizvodnje od 12 posto. Iako osjeća energetsku krizu, ovaj prehrambeni div priprema nove proizvode za zahtjevno europsko tržište. 

"Izazov je rast svih troškova proizvodnje i dostupnost sirovina na globalnom tržištu" - komentira za naš program aktualno stanje u ribarskoj industriji Dane Desnica, direktor proizvodnje Cromarisa. 

Nove situacije stavljaju fokus na ulaganja u održive izvore energije i oslobađanje od dizelskih goriva, industrija mora ići u tom smjeru.

D. Desnica

D. Desnica

D. Desnica

Foto: SJM / Radio Zadar

Unatoč ovim problemima, u Cromarisu se radi na stvaranju novih proizvoda. Nakon gofa i zubaca koji su već našli svoje mjesto na tržištu, pitamo na kojoj se novoj ribljoj vrsti radi : 

D. Desnica o novim proizvodima

Najveći hrvatski uzgajivač bijele ribe očekuje završiti ovu godinu na 13 tisuća tona izlova odnosno se očekuje 12 i pol tisuća tona proizvedene ribe, što predstavlja rast od 12-13 posto, kaže nam direktor proizvodnje Desnica. Najveća borba ipak bit će s inflacijom i poskupljenjem goriva.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.