Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski projekti u katalogu investicija

04.01.2016.

14:16

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Agencija za investicije i konkurentnost na svojim je internetskim stranicama objavila 8. katalog investicija. U njemu su se našla i tri zadarska projekta - Vrata Zadra i Višnjik, te gospodarska zona Crno.

Vrata Zadra, projekt koji je nedugo nakon povratka na gradonačelničku dužnost najavio Božidar Kalmeta, prema svemu sudeći daleko je od realizacije. Možda u privlačenju mogućih ulagača pomogne činjenica da se taj projekt našao među sedamdesetak ponuđenih. Procijenjena vrijednost je više od 110 milijuna eura, a kako se navodi u katalogu, na prostoru zapuštenih objekata i uz dva parka te bedeme, trebalo bi niknuti novo gradsko središte s hotelima, zabavnim i turističkim sadržajima, te sportskim i rekreacijskim površinama. Spominje se i Muzej zadarske košarke, koncertna i kongresna dvorana, te gradska garaža. Zemljište je u vlasništvu Grada Zadra i države, a postane li ovaj projekt od državnoga značaja, to bi ubrzalo procedure za dobivanje svih dozvola, a za njegov razvoj ne bi bilo potrebno donositi ni Urbanistički plan uređenja.

Drugi projekt, koji se nudi investitorima je Sportski centar Višnjik. O njemu se raspravljalo i na zadnjoj sjednici Gradskoga vijeća. Tada se sporilo o tome tko i kako može odlučivati što će biti na tom prostoru. Zamjenik gradonačelnika Zvonimir Vrančić tvrdio je da se u cijeli projekt neće ići voluntaristički. A u katalogu piše da uz postojeće sportske i rekreacijske objekte, projekt uključuje izgradnju nekoliko novih objekata: hotel s 4 zvjezdice namijenjen smještaju sportaša, sponzorska kuća s uredima i komercijalnim kapacitetima, teniski centar, kompleks vanjskih bazena s olimpijskim, rekreacijskim i dječjim bazenom, te bazenom za ronilačke sportove sa skakaonicom. Vrijednost projekta procjenjuje se na stotinu milijuna eura.

A kolika je vrijednost Poslovne zone Crno, koja je također u katalogu investicija, na stranicama agencije ne piše. Zato piše da grad traži partnera za izgradnju zone koja je infrastrukturno nerazvijena, ali blizu ceste, kanalizacije i plinske postaje. Hoće li potencijalni investitori prolistati najnovije izdanje kataloga ili će se do ulagača morati lobiranjem, pokazat će vrijeme.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.