Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski prosvjetari podijeljeni oko nagrada za povlačenje EU fondova

26.10.2017.

09:28

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Najavu ministrice obrazovanja Blaženke Divjak koja želi uvesti praksu nagrađivanja profesora koji će, u slučaju da za projekte povuku novac iz EU fondova, dobiti 30 posto veću plaću - za naš program komentirali su pojedini profesori i ravnatelji zadarskih škola.

Povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Jere Bilan takvu inicijativu podržava s rezervom jer ističe tu nije objašnjeno kako će se to nagrađivanje ugraditi u sustav.

Ministrica nije jasno kazala na koji način to misli izvesti, naime postoji prijedlog novog zakona o odgoju i obrazovanju koji kaže da bi osoba koja sudjeluje u povlačenju novca iz eu fondova mogla imati smanjenu normu rada, a da bi na njeno mjesto bio zaposlen novi zaposlenik.

Za ravnatelja strukovne škole "Vice Vlatkovića" Tihomira Tomčića to je dobar potez, prije svega u smislu motivacije profesora koji imaju želju i dobre ideje kako unaprijediti rad škole. "135 milijuna eura leži u EU fondovima i to samo za strukovne škole" -  napominje Tomčić.

Dakle do sada su, oni profesori i škole koje su radile na eu projektima nisu kroz same projekte mogli bit plaćeni i tu bila nepravda jer istovremeno veliki broj vanjskih savjetnika dobro je zaradio...Naravno treba motivirati ljude i svi oni koji imaju dobre ideje koje mogu unaprijediti rad škole.  

Zanimljivo, inicijativu ne podržava profesor Edin Kadić iz medicinske škole "Ante Kuzmanića" kojemu se potencijalno smiješi takva povišica. Naime, on se već pokazao uspješan u povlačenju europskih sredstva za školske projekte. Štoviše, Kadić misli kako bi se takva praksa mogla pokazati i kao kontraproduktivna:

Ne zaboravite svi ti projekti su timski projekti, ako nagrađujete voditelja projekta, što je s njegovim suradnicima koji odrađuju veliki posao, a s druge strane postavlja se pitanje što je s profesorima koji rade u školama jako dobro, a ne vode eu projekte...

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.