Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski prosvjetari potvrdili: povišica ili štrajk

14.09.2015.

14:56

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što je ovih dana ponovo najavljena mogućnost štrajka prosvjetara, ukoliko im se plaća ne poveća za 4 posto - komentar smo potražili od županijskih povjerenika zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

Kako nam kažu, u ovom trenutku o datumu i načinu štrajka još se ne razgovora, no u svojim zahtjevima prema Vladi, sindikati će biti ustrajni. Takav stav potaknulo je nedavno povećanje plaća u zdravstvu, što znači da novca ipak ima.

Prosvjetari su za plaće zakinuti već godinama - napominje županijski povjerenik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Jere Bilan:

Djelatnicima u zdravstvu Vlada je povećala plaću 4 posto, a bilo je svojedobno dano obećanje premijera Milanovića kako će u slučaju povećanja plaće, prosvjeta biti prva na redu. Već smo dva puta imali smanjenje, podsjećam na dodatak od 3, 5, 7, 9 posto... Paradoks je da dok slušamo o zemlji znanja, o potrebi ulaganja u obrazovanje, stalno gube oni koji imaju najveće znanje i iskustvo - kaže Bilan dodajući kako Vlada ovoga puta mora imati sluha. 

Na ukidanje dodataka na plaću podsjetila je i Kata Knežević, županijska povjerenica sindikata hrvatskih učitelja. Nakon toga potpisano je kako će taj dodatak za vjernost službi biti isplaćen ako ga bilo koja druga služba bude imala. To je izigrano, oni su novce namjenjene za vjernost u službi u zdravstvu pretvorili u dodatak za odgovornost -  na taj način izigrano je 80 tisuća zaposlenika u prosvjeti - napominje Kata Knežević, županijska povjerenica sindikata hrvatskih učitelja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.