Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski ravnatelji preuzeli testove za učenike, priznaju kako ima dio roditelja koji se protive

10.02.2022.

12:10

Autor: Filip Buzov

Testovi za učenike

Testovi za učenike

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Nešto manje od 40 tisuća brzih antigenskih testova namijenjenih za učenike u Zadarskoj županiji danas preuzimaju same škole. Distribucijski centar smješten je u zadarskoj Medicinskoj školi "Ante Kuzmanića" gdje po svoje pakete testova većinom stižu sami ravnatelji. 

Podsjećamo, samotestiranje učenika kreće od idućeg tjedna, a sve je na dobrovoljnoj bazi. Ravnatelji su, podsjećamo dobili upute koje će proslijediti roditeljima, a dobit će i izjavu koju trebaju potpisati ako ne žele preuzeti testove i testirati djecu...

Ravnatelji dolaze na vrijeme, prema dogovorenim terminima kako smo se jučer i dogovorili i svaka škola uzima prema onom broju kako smo rekli, dva testa po jednom učeniku - kazala nam je jutros Renata Vuksan, pomoćnica županijskog pročelnika Upravnog odjela za obrazovanje.


A kako teku pripreme u školama oko organizacije cijelog posla upitali smo ravnatelje triju zadarskih škola, Dražena Adžića ( OŠ Šimuna Kožičića Benje), Anitu Basioli ( srednja Medicinska škola Ante Kuzmanića ) te Davora Barića (  OŠ Zadarski otoci)   

Mi smo već u školi organizirali distribuciju kako će to biti, znači naši ravnatelji će pozvati roditelje danas poslijepodne da do sutra navečer dođu po testove, bit će roditelja koji to ne žele, oni će potpisati izjavu, već je došlo žalbi putem pošte, putem mailove, da ne žele da se testovi daju djeci, nema nikakvih sankcija, ja nemam u tom smjeru nikakve upute, naravno ako se dogodi u razredu da neko dijete bude pozitivno, ono će morati ići u karantenu, dok se ostala djeca samotestiraju i nastavljaju s nastavom.

ravnatelj Dražen Adžić ( OŠ Šimuna Kožičića Benje)

Dakle učenici će se testirati, naravno oni koji to žele, u nedjelju navečer, prije toga će roditelji potpisati izjave žele li da se njihova djeca testiraju ili ne, ali moram naglasiti kako se u našoj školi neće puno toga promijeniti, jer se učenici već testiraju prilikom ulaska u bolnicu.... Da mogu potvrditi kako nema nikakvih sankcija, potpuno je dobrovoljno, dakle svi mogu uzeti testove , hoće li se testirati je njima na volju.

ravnateljica Anita Basioli ( srednja Medicinska škola Ante Kuzmanića)

Evo ja redovno primam mailove od roditelja koji su nezadovoljni mjerama, i traže da se njihova djeca izuzmu od toga, no ponavljam sve je tu na dobrovoljnoj bazi, u našu školu stiže 772 testa. Imamo sastanak s roditeljima na kojem ćemo razraditi sve detalje.

Davor Barić ( OŠ Zadarski otoci)

stigli testovi za učenike u Zadarsku županiju

stigli testovi za učenike u Zadarsku županiju

Foto: Hrt Zadar / /

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.