Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski SDP: Krivac za ovakav rezultat je i naš loš rad na terenu

22.05.2017.

13:08

Autor: Božidar Kolega

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Optimistično je na početku izborne večeri bilo u stožeru SDP-a. I ovoga puta očekivali su ulazak u drugi krug i u utrci za zadarskog gradonačelnika i župana. Nakon što je postalo očito da se to neće dogoditi SDP-ovi kandidati priznaju poraz, a krivac je kažu i slabo odrađen rad na terenu.

Kandidat za zamjenika gradonačelnika Erol Gaši na početku večeri najavio je ulazak u drugi krug te borbu prsa u prsa i sljedećih 14 dana. U Gradskom vijeću nadali su se osvojiti 11 mandata kao na prethodnim lokalnim izborima.

Osobno bi bio zadovoljan i sa tom brojkom, pa vidjet ćemo što će biti.

I Renata Sabljar Dračevac nadala se ponoviti uspjeh prethodnih lokalnih izbora te ući u drugi krug utrke za  župana.  Dobre rezultate očekivala je i u županijskoj skupštini:

Još uvijek vjerujem da ćemo imati bolje rezultate nego što smo imali prije 4 godine, vjerujem da ovoga puta smo bolje odradili teren, ali i nekakvi odnosi snaga su se promijenili. Mislim da će ići nama u korist.  

No, kako je večer prolazila rezultati su polako počeli rušiti nade SDP-ovih kandidata. Uskoro je postalo očito kako drugog kruga za gradonačelnika neće biti. Sabina Glasovac:

To nas neće obeshrabriti bit ćemo borbena oporba u gradskom vijeću. Želim iskoristiti priliku i čestitati gospodinu Branku Dukiću, na izboru za zadarskog gradonačelnika i nadam se da će grad voditi puno transparentnije, odgovornije i razvojnije od svih dosadašnjih gradonačelnika. Ukoliko to ne bude tako  mora biti spreman na to da ćemo mu puhati za vratom.    

Najavila je i kako se neće ponovno kandidirati:

Mislim da ćemo morati tražiti nove kandidate i nove ljude koji će tražiti povjerenje kod birača jer ja to očito nisam uspjela.

 

Neizvjesnost  hoće li biti drugog kruga za zadarskog župana ili ne s izborne noći produžila se i na dan poslije nakon što je Državno izborno povjerenstvo izvijestilo kako će na nekim mjestima izbori biti ponovljeni. Ipak u županijskom SDP-u na kraju rezultatima nisu zadovoljni. Ljudi su čini se opet izabrali istu opciju i dali povjerenje istim ljudima – kazala je Renata Sabljar Dračevac. Očito su,  kaže,  zadovoljni kako živimo. Dijelom ovakve rezultate objašnjava i apatijom građana, ali i lošim radom SDP-a na terenu: 

Dakle od 2011. godine mi smo sustavno padali, organizacije na terenu  su propadale. To je sasvim sigurno dovelo do toga da glasači više ne žele izaći i ne žele podržati ni SDP, očito sada neke nove opcije su više preferencija dobili nego mi.

SDP je prije 4 godine bio puno jači na terenu, kazala je Dračevac. Bez terenskog rada očito je da nema uspjeha na lokalnim izborima stoga se u iduće 4 godine moramo uhvatiti posla na terenu, zaključila je Renata Sabljar Dračevac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.