Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski SDP se priopćenjem oglasio o izglasanom proračunu Grada

23.12.2021.

18:31

Autor: HRT Radio Zadar

Danijel Radeta

Danijel Radeta

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

Jučer je izglasan Proračun Grada Zadra za 2022. godinu. Izglasali su ga HDZ, Enio Meštrović i Akcija Mladih. Klub vijećnika SDP Zadar zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Markom Vučetićem je bio protiv, stoji u priopćenju koje je medijima poslao predsjednik zadarskog SDP-a Danijel Radeta.  


Evo što još stoji u priopćenju:

Nadam se da medijima ovoga puta neće promaknuti bitni događaji sa sjednice, poput onog, kada je Dado Burčul kod izlaganja HDZ-ovog amandmana odlučio od javnosti prikriti sadržaj istog. Klubovi koji su izglasali proračun su znali o čemu se radi, a iznos amandmana je trebao biti i veći.

Tako je KK Zadru umjesto redovnih 5 mil. kuna uplaćeno 11,7 mil. kuna, što je već dovoljno dobar razlog da ne glasamo za ovakav proračun. Isto tako, zahvaljujući listi Enia Meštrovića nije prihvaćen naš amandman o građanskom odgoju u osnovnim školama što je za nas bila izuzetno važna stavka unutar proračunskih pozicija.

Nakon što je gradonačelnik odbio sve naše amandmane, a prihvatio sva 4 od liste Enia Meštrovića, stvari su postale kristalno jasne.

Imali smo mogućnost povući naše amandmane, ali smo znali iskoristiti politički trenutak i tražili smo da se o istima glasa.

Znali smo da će nova većina u gradskom vijeću tražit izliku za izglasavanje proračuna, a kako su nama u cijeloj ovoj priči ipak najvažniji građani odlučili smo iz te situacije izvući maksimum.

Tako smo u Grad Zadar uspjeli ugraditi naše, SDP-ove politike od kojih će naše Zadranke i Zadrani imati koristi, a to su:

- jednokratna novčana pomoć za djecu u riziku od siromaštva u iznosu od 500,00 Kn

- Božićno-novogodišnji bon u iznosu od 300,00 kn umirovljenicima s mirovinom nižom od 2.500,00 Kn

- povećanja sredstava za razvoj otoka u iznosu od 500.000,00 kn

- povećanje iznosa dostupnog na javnom natječaju za povećanje energetske učinkovitosti za 700.000,00 Kn

- povećanje iznosa subvencija trg.društvima, zadrugama, poljoprivrednicima i obrtnicima unutar Programa potpora malom gospodarstvu s postojećih 500.000,00 Kn na 750.000,00 Kn, te unutar Programa očuvanja tradicijskih obrta sa 150.000,00 Kn na 250.000,00 Kn.

- uvođenje novog kapitalnog projekta unutar Upravnog odjela za prostorno uređenje i graditeljstvo na i to izgradnja javne garaže na području Ravnice

- pravo na pokaz svim korisnicima koji primaju naknadu od Centra za socijalnu skrb i beskućnicima

Nažalost neki amandmani su ipak odbijeni poput već spomenutog građanakog odgoja, higijenskih potrepština u osnovnim školama, smanjenje zakupa javnih površina i poslovnih prostora od 30% za studeni i prosinac što ne znači da na njima nećemo i dalje inzistirati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.