Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski srednjoškolci putuju na stručnu praksu u Portugal

30.06.2017.

13:02

Autor: Anita Perica

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski srednjoškolci, učenici Poljoprivredne, prehrambene i veterinarske škole Stanka Ožanića, u studenom putuju u Portugal! Ondje će, zahvaljujući programu Erasmus +, obaviti stručnu praksu, a stečena iskustva, nadaju se profesori, ugraditi u ruralni razvoj naše županije i cijele domovine.

Upoznati nove tehnologije i metode rada i steći nova iskustva koja će im pomoći da postanu relevantni poljoprivredni stručnjaci na tržištu rada – najkraći je opis ciljeva projekta s nazivom A.V.A.T.A.R koji 15 zadarskih srednjoškolaca u studenom vodi na praksu u Portugal, u Bragu. Ravnateljica škole Stanka Ožanića Jelena Gulan:

       Mi kao nositelji projekta, uz nas su još srednja poljoprivredna i tehnička škola iz Opuzena i srednja škola Hvar. Ukupno ide 45 djece iz poljoprivrede, veterine i agroturistički tehničari. Uz njih ide četiri profesora, jedni će biti na veterinarskoj klinici, jedni će biti na agroturističkom imanju, a jedan dio će biti na poljoprivrednom imanju.

A kako se pripremaju i je li ubrzani tečaj portugalskog već krenuo?

       Učenici su, evo upravo ovih dana, prije završetka nastave, napisali jedno motivacijsko pismo i prijavu, a nakon toga će znači biti kriteriji ocjene iz strukovnih predmeta, vladanje, i stvorit će se rang lista, a nakon toga idu kulturološke, pedagoške i jezične pripreme i to za engleski, a portugalski će, kaže kroz smijeh ravnateljica Gulan, učenici učiti na licu mjesta.

Ivana Filipović, ravnateljica partnerske škole iz Opuzena, o prednostima programa mobilnosti kaže:

       To je jedna sasvim nova dimenzija. Evo, za primjer, naši učenici su ove godine bili dva tjedna na praksi u Irskoj. Svi su se vratili – dodaje kroz smijeh ravnateljica Filipović i nastavlja – prvi rad, prvi međunarodni, internacionalni, interkulturološki dodir, to je jedna nova dimenzija, oni su se svi vratili neopisivo ispunjeni, samopouzdani, to je jedno iskustvo koje se ne zaboravlja.

Projekt je vrijedan oko 88 tisuća eura i u cijelosti financiran sredstvima Europske unije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.