Hrvatski radio

Radio Zadar

09:40 / 29.08.2020.

Autor: HRT Radio Zadar

Zadarski tanac na Trgu Petra Zoranića

Zadarski tanac na Trgu Petra Zoranića

Zadarski tanac na Trgu Petra Zoranića

Foto: - / -

Zbog postojećih epidemioloških razloga Vinkovačke jeseni ove godine će se održati na poseban način. Tradicionalni festival bit će upotpunjen snimkama folklornih nastupa iz cijele Hrvatske .

Snimanje se u Zadarskoj županiji održava danas, u Zadru, a tradicionalnim plesovima i pjesmama predstavit će se Kulturno umjetničko društvo Zadarski tanac. Nastupat će na Trgu Petra Zoranića od 11 sati.

 

KUD Zadarski tanac će za ovaj nastup izvesti pjesmu „Ko se nano“ (Pridraga, Ravni Kotari), ples „Zadarski tanac“ uz pjesmu „Lipšega tanca ne viđoh“ te kao završnu pjesmu: „Jabuku posadi plemenito voće“ (Banj, otok Pašman).

Program se izvodi u svečanim i pučkim zadarskim narodnim nošnjama uz pratnju nagrađivanog tamburaškog sastava AMA iz Nina. 

KUD „Zadarski tanac“ osnovan je 2015. godine u svrhu očuvanja i promicanja tradicijskih vrijednosti i folklorne baštine Republike Hrvatske, osobito Zadra i Zadarske županije, čime ujedno značajno doprinosi kvalitetnijoj promociji Zadra i Zadarske županije.

KUD broji šezdesetak članova svih dobnih skupina, a umjetnički program KUD-a čine pjesme, te izvorni i koreografirani plesovi Zadra i Zadarske županije, Trogira, Splita, Međimurja i Hrvatskog zagorja. KUD je do sada u suradnji s Narodnim muzejom i Gradom Zadrom izradio komplete svečanih i pučkih zadarskih narodnih nošnji, kao i silbenske, splitske i međimurske narodne nošnje. Predsjednik KUD-a je Boris Dizdar, voditelj Miroslav Cindori, a voditeljica pjevanja Matea Mihaljević.

KUD izvodi brojne nastupe kako u Gradu Zadru tako i u drugim gradovima naše domovine i u inozemstvu, od čega posebno ističemo gostovanja na folklornim festivalima u Makedoniji, Slovačkoj, Sloveniji, Češkoj i Njemačkoj gdje smo na 3. Susretima čuvara hrvatske etno baštine osvojili 2. mjesto u kategoriji izvornog folklora te izuzetno posjećene samostalne koncerte tijekom turističke sezone, a posebno su ponosni na projekt „Lijepa li si zemljo moja“ kojim povezuju domovinsku i iseljenu Hrvatsku tradicionalnom pjesmom i plesom u sklopu kojeg su do sada u gostovanju u Zadru bili KUD-ovi iz Njemačke, Italije, SAD-a, Švicarske i Australije s kojima su održali zajedničke koncerte.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.