Hrvatski radio

Radio Zadar

15:03 / 08.11.2016.

Autor: Filip Buzov

Zadarski ugostitelji: Zbog rasta stope PDV-a morat ćemo otpuštati

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Ne stišava se bura među ugostiteljima zbog najavljene povećanje stope PDV-a s 13 na 25 posto. Nakon jučerašnjeg zagrebačkog sastanka Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika HOK-a s predstavnicima Vlade, donosimo reakcije s našeg područja.

Predsjednik zadarske Udruge ugostitelja Erik Pavin:

Slažemo se i da se PDV digne, s 13 na 15, 16 posto, međutim odjedanput na na duplo, to nije u redu.  

Na već poznate primjedbe kako ugostitelji pretjeruju, te da nakon 2012. godina i smanjenja PDV-a oni sami nisu snižavali cijene, Pavin odgovara kako su zato povećali broj radnika, a zarada se ulagala i u podizanje kvalitete što mnogi zaboravljaju.

I sad kada se opet digne na 25 posto, naravno da će mnogi od nas otpuštati...čujem da se spremaju neki i prosvjedovati, naravno da ćemo se i mi uključiti ..

No prije prosvjeda mnogi se još nadaju dogovoru s Vladom. Upravo se uvođenje snižene stope PDV-a za ugostiteljsku djelatnost višestruko isplatila navodi potpredsjednik Udruge restoratera Hrvatske, zadarski ugostitelj Stipe Knežević:

Pokazala je statistika da je 20 poso više zaposlenih u ugostiteljstvu i turizmu, a to je rezultat tih mjera od prije tri godine, za godinu, dvije vidjet će se koliko je naneseno štete ovom odlukom, ja se još uvijek nadam kako će pobijediti razum.. 

Na kraju krajeva nije tu samo riječ o nama već će se ovakva porezna reforma negativno odraziti na cijeli turizam - upozoravaju ugostitelji.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.