Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski vatrogasci : Reagiraju brzo i učinkovito, podaci su impresivni

05.09.2022.

13:50

Autor: Filip Buzov

 Požar u Gaženici u blizini trajektne luke

Požar u Gaženici u blizini trajektne luke

Foto: Sime Zelic / Pixsell

Iako se požarna sezona polako približava kraju, za zadarske vatrogasce i dalje nema predaha. I danas je gorjelo na odlagalištu otpada u Diklu, no vatra je brzo ugašena.  

Sve brojke govore kako je ovo bila jedna od zahtjevnijih požarnih sezona, u najtežem razdoblju gasilo se i više od deset požara dnevno diljem naše županije. Onaj najveći imali smo u Visočanima početkom mjeseca srpnja.  Županijski zapovjednik Matej Rudić iznio je niz podataka, a jedan najbolje oslikava koliko su naši vatrogasci efikasni na terenu koji često zna biti neprohodan sa suhom vegetacijom, a požar obično prati i jak vjetar.Imali smo dva, tri požara koja su se gasila više od pet, šest sati, svi su drugi ugašeni u roku od jedan do tri sata, od 1. siječnja do 5. rujna imali smo 674 požara otvorenog prostora, u samoj sezoni od 13. lipnja imali smo 269 požara otvorenog prostora, 26 požara gasili smo uz pomoć zračnih snaga, dakle u manje od 10 posto požara smo tražili zračnu pomoć.

Matej Rudić, županijski vatrogasni zapovjednik

Više u tonskom prilogu 

/

/

Foto: studio 4HTV / /

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.