Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski vatrogasci u akciji proslavili svoj dan.

04.05.2016.

14:06

Autor: Filip Matijević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zadarski vatrogasci u akciji su proslavili svoj dan.Pokaznim vježbama,ali i prigodnom svečanošću obilježili su blagdan svetog Florijana,zaštitnika vatrogasaca. Javna vatrogasna postrojba Zadar je i današnjom izvedbom pokazala da je spremna pomoći 365 dana u godini bilo gdje i u bilo kojoj situaciji.

Godišnje zadarski vatrogasci bilježe od 700 do 1 000 intervencija, a polovica je povezana s njihovim izvornim pozivom - gašenjem vatre. Razlozi izlaska na teren su raznovrsni, ističe zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe grada Zadra, Željko Šoša:

 Od osobe koja je zaglavljena u liftu, do teških akcidenata - prometnih nezgoda… radiobioloških intervencija, potresa… vatrogasci su uvijek prvi. Dakle, svi građani znaju prvi broj koji će dobiti u pomoć - to su vatrogasci! Zovu 193 i onda smo mi tu!

Ni hvatanje zmija, ni hvatanje roja pčela nije im strano, ali ipak valja prije svega biti spreman za svoje primarne zadaće. Čujmo stoga sudionike vježbi, mlade vatrogasce Marka Zrilića i Marina Pavića: 

   Mi smo danas skakali sa prozora. To inače se radi kad nema stubišta, kad ne možemo drukčije izaći… Nas dvoje u ovim aluminiziranim odijelima gasili smo sa teškom pjenom u ovom kanalu. Čisto radi vježbe bila je zapaljena… benzin i nafta su bili unutra.

Sve je spremno i na nebu kada je u pitanju zaštita od požara. Zapovjednik protupožarne eskadrile, pukovnik Davor Turković: 

   Provodimo finalne radove i pripreme tehnike. Radimo određene obuke, doobuke, trenaže i refreshmente pilotskog i tehničkog sastava kako bi sa stupanjem na snagu plana aktivnosti koji napiše vlada kojim će bit´ određeni administrativni datum početka PP (protupožarne) sezone dočekali spremni.

 S nadom da mjeseci pred nama vatrogascima donesu što manje intervencija, možemo mirno spavati - čuvani smo i s neba i sa zemlje. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.