Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski vodiči: treba mijenjati pravila koja reguliraju rad stranih vodiča

20.02.2017.

15:24

Autor: V. Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Predstavnici turističkih vodiča i ministar turizma Gari Cappelli složili su se na prošlotjednom sastanku da strani vodiči koji rade u Hrvatskoj moraju kao i domaći položiti ispit za vođenje po zaštićenim lokalitetima. O tome je danas bilo riječi i na sastanku zadarske udruge vodiča.

Ministar Cappelli je nakon sastanka izjavio kako bi bilo dobro da je rad stranih vodiča reguliran, čime bi se izbjegli sadašnji problemi. Ovlaštenja ili dozvole za privremeno i povremeno vođenje po cijeloj Hrvatskoj dobivaju od Ministarstva turizma, na temelju licenci za vodiče iz vlastitih zemalja koje im se priznaju na području cijele EU, ali to ne uključuje ovlaštenja za vođenja po područjima zaštićenih lokaliteta u Hrvatskoj.

Zato predavač na zadarskom Sveučilištu i član udruge vodiča, Vinko Bakija ističe kako regulirati taj problem:

              Onim vodičima koji žele biti samo viditelji putovanja na teritoriju RH i imaju najmanje godinu dana iskustva - omogućiti polaganje općeg dijela programa, po mojem to je to je jedan semestar, uz dokaz o temeljnom poznavanju,  onda su oni spremni informirati svoje klijente o tome prostoru u RH. 

Hrvatski vodiči za razliku od stranih plaćaju za vođenje na zaštićenim lokalitetima, od nacionalnih parkova do gradskih povijesnih jezgri i drugih, pa se postavlja pitanje koliki su novčani gubici države. U idućih desetak dana očekuje se usvajanje dokumenta koji bi bio polazišna točka za reguliranje svih spornih pitanja.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.