Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski vrtić kao rasadnik malih genijalaca

17.09.2015.

19:21

Autor: Petra Mustać Pezo

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sustav učenja Nikola Tesla Centar, koji je osmislio doktor Ranko Rajović, MENSA je proglasila najboljim. Tu metodu učenja provodi i zadarski vrtić "Kocka, kockica", Kako djeca iz ovoga vrtića poslije u obrazovanju postižu odlične rezultate, možda možemo govorit ii o rasadniku malih genijalaca.

 

Vrti se, vrti se.

Past ćeš, zavrtit će ti se u glavi, česta je rečenica koju smo čuli kad smo bili djeca. Pod budnim okom vrtićkih teta - vrtnja, tapšanje po glavi, valjanje po podu, ovdje su - dobrodošli.

Igramo se i valjamo po podu

U vježbama rotacije utječe se na centar koji se nalazi vrlo blizu centra za razvijanje. objašnjava odgojiteljica Maša Alinčić.

U ovom vrtiću bitne su asocijacije, apstraktni simboli - svima mrsko štrebanje ovdje ne postoji. Niki i Marulu pokazane su sličice, oni će ispričati svoju priču.


Sunce je prvo bilo pa su došli orasi i jedno jaje i onda je došao vlak i to je pokupio. - pokazuje mali Niko.

Sličice se pokriju, a petogodišnjak ja zapamtio većinu pojmova, iz prve.

Sustav "Nikola Tesla Centar" osmislio je doktor Ranko Rajović. U Zadru ga je prije šest godina prva primijenila Vedrana.

Bitne su tapšalice jer obuhvaćaju akomodaciju jer uključuju kordinaciju, identificiraju kad koji pokret se radi kad je vrijeme za ritam govori Vedrana Jerkić Perić.

Roditelji su oduševljeni kako im djeca pamte i misle.

Moje dijete je puno napredovalo. Poznaje više zastava nego ja priča Julija Vuletić.

Mensa je ovaj program proglasila najboljim na svijetu, a izvrsna je to podloga za pripremu za školu. Prema povratnim informacijama, ovi mali pametnjakovići najbolji su đaci u školi.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.