Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski željeznički kolodvor uskoro u novom ruhu

01.06.2015.

13:19

Autor: Suzana Dražić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mjesto koje smo u Zadru izbjegavali u širokom luku trebalo bi od kraja rujna postati jedno od frekventnijih i omiljenijh mjesta kako Zadrana tako i turista.

Radi se o derutnoj i zapuštenop zgradi zadarskog Željezničkog kolodvora gdje su danas počeli radovi koji će rezultirati otvaranjem malog trgovinskog centra.

A taj mali trgovinski centar sadržavati će i najpoznatiji lanac brze hrane, McDonald's kojemu se najviše raduju mladi. U drugoj fazi uređenja na katu će biti otvoreno još par trgovina. Sve u svemu korist višestruka: od toga da će taj dio grada oživjeti, biti ljepši do toga da će u prvoj fazi zaposlenje dobiti oko stotinu ljudi:

Ideja jednog ovakvog projekta je staviti sve nekretnine u državanom vlasništvu u funkciju, a ovaj je Kolodvor u državnom vlasništvu, a HŽ upravlja njime. Recimo, ovaj Kolodvor je bio derutan, niškoristi, plaća se komunalna naknada, a apsolutno ničmu ne služi. I rodila se jedna ideja da napravimo jedan mali komercijalni centar. Mislim da smo uspjeli zaokružiti priču i napraviti jednu dobru stvar. Zaposlit ćemo, ne mi već McDonald's i Billa, oko stotinu ljudi u prvom krugu. Mislim da svima činimo dobro.

Rekao je Marčelo Krečić predstavnik Mazna holdingsa koja zajedno s McDonald'som i Billom u investiciju ulaže 4 milijuna eura.


A od ideje do početka rekonstrukcije put nije bio lagan te je Mazna holdings bila na rubu odustajanja od projekta. Naišli su na probleme u suradnji s HŽ-om. Nakon prvotnog dogovora došla je nova uprava HŽ-a s novim zahtjevima i idejama - od povećanja najma za prostor do uređenja čekaonice i prodaje karata unutar zgrade. 

Prethodna Uprava već nam je dala sve papire i dokumentaciju koja je potpisana od strane HŽ infrastrukture, gdje kažu da oni nemaju potrebe putničkoga prostora, za potrebe HŽ carga, ili bilo čega. Dakle, uopće im ne treba nikakav prostor u toj našoj zgradi i mi smo naravno napravili projekt bez njihovih potreba. Kasnije su nam nametnuli da moramo čekaonicu i prodaju karata staviti unutar zgrade, pa smo morali ponovno preprojektirati, plaćati projektante da bi napravili sve kako oni žele i to nas je koštalo dodatnih 60 000 eura.

Unatoč teškoćama iz Mazna holdingsa obećali su da neće odustati i da će projekt rekonstrukcije i uređenja kolodvorske zgrade biti završen do kraja rujna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.