Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarski znanstvenik nudi rješenja za autoceste

25.04.2015.

12:32

Autor: Filip Buzov

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Da monetizacija autocesta nije dobro rješenje - smatra i znanstvenik Mate Kosor sa zadarskog Sveučilišta koji je na tu temu objavio znanstveni rad. Autoceste prije svega treba gledati kao javno dobro - poručuje ovaj matematičar po struci koji nudi niz rješenja i modela upravljanja.

Iza njega je znanstveni rad - Osvrt na predloženi model monetizacije u Hrvatskoj. 

Autoceste prije svega treba gledati kao javno dobro - poručuje ovaj matematičar po struci koji nudi niz rješenja i modela upravljanja. Cilj je povećati promet, prihod i iskoristivost - kaže Kosor koji nije protiv privatizacije djela poslovanja, već je to naglašava i dio rješenja: Recimo predložena sekuritizacija obveznica, nije loša stvar, ako se primjeni na način da refinanciraju dugovi, jedan velik dio duga na naplatu dolazi odmah... To može biti jedan alat, s druge strane možemo imati privatne operatere koji mogu poslovanje efikasnije posložiti, gdje možemo ostavriti neke uštede..Svakako treba razmotriti vinjete...treba razmotriti naplatu prometa koji se trenutno ne naplaćuje..Imamo ljetne gužve, a zimi je autocesta neiskorištena , tu bi trebalo gledati javni interes i možda smanjiti cijenu .. Na kraju potrebno je na jedna stručan način pristupiti tom problemu upravljanja autocestom.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.