Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarsko bijelo srce - za ljudski pristup pacijentu

13.05.2016.

13:09

Autor: F. Matijević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Medicinske sestre i tehničari, njih 1453, su u Zadarskoj županiji snaga za promjene i jamac održivosti zdravstvenog sustava" - istaknuo v. d. ravnatelja Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina na svečanosti u povodu Svjetskog dana sestrinstva.

Pod sloganom "Medicinske sestre: snaga za promjene i poboljšanje održivosti zdravstvenih sustava" jučer je u zadarskoj bolnici obilježen Svjetski dan sestrinstva. U znak zahvalnosti za doprinos u promociji sestrinstva i zdravlja u zajednici dodijeljena su i odličja Zadarsko bijelo srce zaslužnima. Uloga medicinskih sestara posebno dobiva na važnosti danas kada ih kronično nedostaje u hrvatskom zdravstvu. Zato je svaka neizmjerno vrijedna. 

Medicinske sestre i tehničari, njih 1453, su u Zadarskoj županiji snaga za promjene i jamac održivosti zdravstvenog sustava. Sinoć je zato njih devetero te dva tima nagrađeno Zadarskim bijelim srcem. V.d. ravnatelja Opće bolnice Zadar, dr. Željko Čulina: Međunarodni dan sestrinstva je velika obveza prema sestrama koje imaju, možemo reći, u zdravstvenom sustavu najveću obvezu u očuvanju zdravlja svakoga čovjeka.

Jedna od nagrađenih je Edita Ivanac, medicinska sestra koja već 24 godine radi u Psihijatrijskoj bolnici Ugljan. Priznanje joj je, kaže, motivacija u daljnjem radu koji je specifičan: Tu je potrebno naglasiti da je potreban ljudski pristup jer su još uvijek kod nas, moram reći, psihijatrijski pacijenti stigmatizirani.

Senka Brzić, zaposlena u Centru za rehabilitaciju Sv. Filip i Jakov, ovo Zadarsko bijelo srce doživljava kao krunu rada pred mirovinu. Radi već 45 godina: Nekako mi je to k´o u snu otišlo i čisto ne znam da je toliko godina prošlo.

Osim gore navedenih, odličje su dobili i Ivana Vundać, Nada Marinković, Mario Jurjević, Dragana Ćupić, Ljiljana Grginović, Dubravka Zrilić, Tim T2 Ispostave Benkovac i Tim primalja Odjela za neonatologiju zadarske bolnice. Posebno priznanje pripalo je primarijusu Mirku Jamnicki Dojmi.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.