Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarsko gospodarstvo se dobro drži, predstavljen Nacionalni plan oporavka

11.06.2021.

14:54

Autor: Filip Buzov

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Dino Stanin/PIXSELL ( ilustracija)

Foto: - / -

Unatoč koronakrizi, zadarsko gospodarstvo se dobro drži što dokazuje niz pokazatelja. Uz Vladine mjere i dobro odrađenu turističku sezonu u lanjskoj pandemijskoj godini zadržana je puna zaposlenost. Nadalje, izvoz je porastao za gotovo 11 posto u odnosu na pretkriznu 2019. godinu.

Također, u ovome trenuku nam čak nedostaje radne snage u pojedinim sektorima. 

Na opsežnoj sjednici Županijske komore Zadar predstavljen je i plan Nacionalni plan oporavka i otpornosti od kojeg se puno očekuje, ali i projekt po kojem će zadarska Zračna luka biti jedinstvena u cijeloj Europi, točnije postat će energetski neovisna.

Statistika na prvu uvijek može puno otkrivati, ali i skrivati, a to najbolje dokazuju podaci o zaposlenosti.

Imamo jednu paradoksalnu, ali dobru situaciju, vi znate zbog čega je to, da smo mi na kraju 2020. godine imali više zaposlenih i registriranih nego rekordne 2019. godine, ja ću samo kazati mjere Vlade su bile pravodobne,u početku sveobuhvatne i dostatne, i zato imamo ovu razinu zaposlenosti i nitko tu ne gaji iluziju da će to tako biti onoga trenutka kada stanu mjere za očuvanje radnih mjesta - kazao je uvodno predsjednik Županijske komore Denis Ikić.

Župan Božidar Longin također je u prvi plan istaknuo očuvanje radnih mjesta: I ono što je najvažnije da su radna mjesta sačuvana, a gospodarstvenici su izbjegli nelikvidnost i blokadu.

Istodobno, nedostaje nam i radne snage, nije tajna kako je velik broj stranaca na našem području zaposlen u građevini gdje posla ima na sve strane, od stanogradnje do velikih infrastrukturnih eu projekata.

Poslodavci su do sada predali 1 400 zahtjeva za zapošljavanje stranaca - navodio je na današnjoj sjednici Županijske komore njezin predsjednik Denis Ikić naglašavajući još jedan podatak koji govori o snazi Zadarske županije. Bruto društveni proizvod po glavi stanovnika Zadarske županije dosegao je razinu od preko 88 posto državnog prosjeka, a kojeg diktira Zagreb. I Zadarska županija je u referentnom razdoblju od zadnjih pet godina, postigla najveće povećanje rasta BDP-a po stanovniku od 33 posto.

Pandemijsku krizu trebali bi lakše prebroditi i kao članica Europske Unije. Očekuje se da će hrvatski Plan oporavka započeti s provedbom krajem ove godine nakon što ga Vijeće Europske unije potvrdi na temelju prijedloga Europske komisije. Dio koji se odnosi na privatni sektor kojemu su namjenjena značajna bespovratna sredstva danas je predstavio Zvonimir Savić, glavni ekonomist HGK i posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja. Iznosi otprilike pet i pol milijardi eura, od čega je milijardu i 900 milijuna kuna, je usmjereno na bespovratna sredstva, ono što se očekuje u idućim mjesecima, jest definiranje i uvjeta natječaja ..... 

Na sjednici komore predstavljen je još jedan veliki i značaj projekt za našu županiju. Vezan je za modernizaciju Zračne luke Zadar, točnije pripremljen je plan za elektrifikaciju i ekologizaciju sustava prihvata i otpreme zrakoplova ... Procjenjena vrijednost je 70 milijuna kuna, i razdoblje provedbe, zapravo čim bude usvojeno na razini Komisije, mi ćemo biti spremni krenuti u realizaciju ovoga projekta čiji rezultat će biti prva energetski neovisna zračna luka ne samo u RH nego i u Europi - najavio je Josip Bilaver, državni tajnik u Ministarstvu mora i prometa.

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.