Hrvatski radio

Radio Zadar

19:53 / 26.06.2018.

Autor: HRT Radio Zadar

Zadarsko odvjetništvo za Jakova Suraća zatražilo mjesec dana pritvora

Zadarsko odvjetništvo za Jakova Suraća zatražilo mjesec dana pritvora

Zadarsko odvjetništvo za Jakova Suraća zatražilo mjesec dana pritvora

Foto: - / -

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru ispitalo je Jakova Suraća zbog nanošenja teške tjelesne ozljede i prijetnje zadarskom novinaru Hrvoju Bajlu. Zbog opasnosti od ponavljanja djela zatražilo je od suca istrage određivanje istražnog zatvora. Prenosimo priopćenje ODO-a Zadar.

U Općinskom državnom odvjetništvu u Zadru provedena je dokazna radnja prvog ispitivanja hrvatskog državljanina (1975.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela protiv života i tijela teškom tjelesnom ozljedom iz čl. 118. st. 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela protiv osobne slobode prijetnjom iz čl. 139. st. 3. u vezi sa st. 2. KZ-a, sve u vezi čl. 51. KZ-a. (26. 6. 2018.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik 24. lipnja 2018. oko 19,30 sati u Zadru, vidjevši novinara kojem je zamjerio sadržaj tekstova koje je ovaj objavio, izašao iz svoga parkiranog automobila te stao ispred oštećenika i uputio mu prijeteće riječi, a potom ga; u cilju da mu nanese tešku tjelesnu ozljedu; udario stisnutom šakom u predjelu nosa i usta. Oštećenik je pao na tlo, a 43-godišnjak je, osnovano se sumnja, nastavio udarati oštećenika po tijelu te glavi dok je ležao na tlu ponavljajući istovremeno prijetnje. Oštećenik je na kratko izgubio svijest, a kada je došao k svijesti podigao se s tla, na što mu je osumnjičenik, u cilju da ga ustraši, ponovio riječi prijetnje. Oštećenik je zadobio tešku tjelesnu ozljedu u vidu prijeloma desne podlaktice te osjetio strah za vlastiti život u vezi daljnjeg obavljanja poslova na svom radnom mjestu novinara. 
Sucu istrage Županijskog suda u Zadru je predloženo određivanje istražnog zatvora protiv osumnjičenika zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela (čl. 123. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku).
 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.