Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarsko sveučilište bogatije za 163 magistre i magistra

03.03.2019.

06:55

Autor: HRT Radio zadar

foto: unizd

foto: unizd

Foto: - / -

Promoventi su ušli u povijest Sveučilišta u Zadru, visokog učilišta s najduljom tradicijom visokog obrazovanja na prostoru Jugoistočne Europe; sveučilišta koje svoje korijene bilježi iz 1396. godine. Časno je upisati se u knjigu diplomanada na takvom sveučilištu, istaknula je rektorica Vican.

Na Sveučilištu u Zadru jučer je promovirano 163 magistri i magistara različitih struka. U priopćenju se navodi:

 Istinoljubivost je vrlina, nastavite je njegovati. Nastavite učiti. Ako čovjek uči u odrasloj dobi, on prosijava svoje znanje i gradi svoju osobnost, radi na svojoj unutarnjoj potpunosti. Budite ambiciozni; kao što sportaši, planinari i drugi razbijaju granice u svojim podvizima, razbijate i vi granice znanja. Budite pronositelji svih hrvatskih vrijednosti u europskom suživotu i šire, ma gdje god bili, poručila je rektorica Sveučilišta u Zadru prof.  dr. sc. Dijana Vican promoventima na dvjema svečanim promocijama u Svečanoj dvorani. Uz rektoricu Vican ukupno 163 magistre i magistra u akademsku zajednicu uveli su prorektorica za studije i studente prof. dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić te promotor doc. dr. sc. Zdenko Dundović,  pročelnik Teološko-katehetskog odjela.

U ovom danu promoventi su ušli u povijest Sveučilišta u Zadru, visokog učilišta s najduljom tradicijom visokog obrazovanja na prostoru Jugoistočne Europe; sveučilišta koje svoje korijene bilježi iz 1396. godine. Časno je upisati se u knjigu diplomanada na takvom sveučilištu, istaknula je rektorica Vican.

- Ima onih koji vam ubrizgavaju osjećaj manje vrijednosti upinjući se u uvjeravanju da je tuđe bolje, da je tradicionalno zastarjelo, da je suvremeno i napredno ono što je izvan granica Hrvatske. To su psihološki i umni kolonizatori koji ne vide vrijednost u duhu i subjektivitetu čovjeka, nego u ambalaži. Zato ne dižite glavu za onima koji vole druge gledati s visoka. Profesionalni i osobni život nosite s nacionalnim ponosom. Gajite svoj nacionalni identitet! On je jeka hrvatske kulture i hrvatske povijesti, poručila im je rektorica Vican,  pozivajući ih da ostanu povezani sa Sveučilištem  na postdiplomskim studijima i alumni klubovima.

Promotor doc. dr. sc. Zdenko Dundović čestitao je promoventima ali i njihovim roditeljima, koji su se žrtvovali da bi oni danas bili na ovom mjestu.

- To nije bila žrtva opterećenja, nego žrtva ljubavi. Pogledajte danas u lice svojim roditeljima pa ćete to jasno vidjeti. Vaš trud okrunjen je uspjehom, koji pokazuje da je bilo opravdano biti ustrajan i kada ste se uplašili i posumnjali da ćete uspjeti. Od danas ste vi ti koji trebaju pomagati drugima i biti pronositelji znanja u našem društvu, poručio im je promotor Dundović.

Nakon svečanog obećanja da će u svom radu sve snage upotrijebiti za procvat domovine, te da će svoje znanje dalje produbljivati i razvijati, magistrama i magistrima uručene su diplome. Svečanom ugođaju doprinos je svojim izvedbama dao Akademski pjevački zbor Sveučilišta u Zadru pod ravnanjem dr. sc. Tomislava Košte.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.