Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarsko sveučilište i HGK zajedno u strukovnom obrazovanju

18.10.2019.

09:12

Autor: HRT Radio Zadar

Zadarsko sveučilište i HGK zajedno u strukovnom obrazovanju

Zadarsko sveučilište i HGK zajedno u strukovnom obrazovanju

Foto: - / -

U sklopu najznačajnije manifestacije o strukovnom obrazovanju u EU – Vocational Skills Week 2019 koji se održava 14. – 18. listopada u Helsinkiju – u organizaciji Europske komisije, HGK predstavlja program za mentore u gospodarstvu.

HGK je program razvila u sklopu Erasmus+ projekta Cap4app, u suradnji s Austrijskom gospodarskom komorom i Sveučilištem u Zadru. Cilj je Komore preuzeti ulogu u strukovnom obrazovanju poput one koju ima austrijska komora s kojom je HGK već surađivala na unaprjeđenju ovog tipa obrazovanja u Hrvatskoj.

Predstavnik Hrvatske gospodarske komore Božo Pavičin je istaknuo da je za uspjeh programa zaslužna dobra suradnja između akademske zajednice i gospodarstva koja je rezultirala izbalansiranim programom, dovoljno kratkim da ne predstavlja preveliko opterećenje gospodarstvenicima, ali s druge strane pruža dovoljno pedagoško-psiholoških znanja i informacija. Po završetku edukacije, ta znanja i informacije mentori mogu kroz svoj rad s učenicima dodatno nadograđivati.

Uspjeh leži u činjenici da program traje samo tri dana, što omogućuje sudjelovanje zaposlenima. Profesori zadarskog sveučilišta sudjeluju u provedbi i to jamči kvalitetu, istaknuo je Pavičin prilikom prezentacije projekta HGK.

Svake godine u sklopu European Vocational Skills Weeka održava se više od  900 nacionalnih događaja u zemljama EU, a sudionika je više od 700 000. Tu pripadaju učenici strukovnih nastavnika, gospodarstvenika i političara, a cilj je poboljšati atraktivnost i sliku strukovnog obrazovanja, naglašavajući izvrsnost i kvalitetu. Također, dodatno promiče mogućnosti koje strukovno obrazovanje pruža za budućnost.

Pavičin je hrvatski predstavnik Europskog centra za razvoj strukovnog osposobljavanja – CEDEFOP,  čime je ta istaknuta europska institucija prepoznala HGK kao instituciju koja ima kapacitet preuzeti ključnu ulogu u strukovnom obrazovanju u Hrvatskoj.

HGK je u sklopu projekta Capp4app dosad izradila prijedlog programa za mentore u tvrtkama i pripremila njima namijenjen priručnik s informacijama i praktičnim savjetima za kvalitetno podučavanje učenika na radnome mjestu. Uz to, izrađen je i dokument koji objašnjava zadovoljavanje uvjeta za prijam učenika na učenje temeljeno na radu te baza podataka tvrtki i mentora koji sudjeluju u naukovanju.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.