Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarsko Sveučilište: Za neke smjerove smanjuje se interes, a u izradi su novi studijski programi

08.09.2022.

16:27

Autor: Dino Kajić

Sveučilište u Zadru

Sveučilište u Zadru

Foto: Dino Stanin / PIXSELL

 U prvom roku na Sveučilištu je upisano 858 studenata, kako dozajemo kvote su popunjene na odijelima psihologije, menadžmenta, sestrinstva, ranog i predškolskog odgoja, te na odijelu za informacijske tehnonogije i na dvopredmetnom studiju anglistike. Na nekoliko odjela studenti se nisu pojavili na danu upisa.

"U prvom upisnom roku na temelju rezultata državne mature upisalo se 858 studenata, i slično kao i prethodnih godina u ljetnom upisnom roku popunjene su kvote na jednopredmetnim Sveučilišnim studijima psihologije, menadžmenta, sestrinstva, ranog i predškolskog odgoja, također i na jednopredmetnom stručnom studiju informacijskih tehnologija kao i na dvopredmetnom studiju anglistike,na nekim studijima za koje je vlado velik interes primjerice nautika i tehnologija pomorskog prometa, učiteljski studij, pedagogija socijologija, dio kandidata koji su ostvarili pravo upisa na prvom roku nisu se pojavili, tako da je ostalo jedno-dva mjesta koja će se sigurno popuniti na jesenskom upisnom roku." - kazala je za naš mikrofon - prof. dr. sc. Nedjeljka Balić - Nižić.Smanjuje se interes za klasičnu filologiju, a Sveučilište radi na izradi novih studijskih programa koji bi bili u skladu sa tržištem rada.
"Broj upisanih studenata je očekivan s obzirom na smanjen broj maturanata u odnosu na prošlu godinu kao i na broj kandidata koji nisu uspjeli položiti državnu maturu u prvom roku, posljednjih godina smanjuje se interes za neke studije iz područja društvenih i humanističkih znanosti, najviše vidimo pad interesa na odjelu za klasičnu filologiju, mi kontinuirano radimo na poboljšanju kvalitete postojećih studijskih programa, a također i na izradi novih studijskih programa koji su u skladu sa strategijom razvoja sveučilišta i sa tržištem rada."U novoj akademskoj godini čeka nas nekoliko novih diplomskih studija, a otvara se i novi studentski dom koji bi trebao poboljšati uvjete studiranja u Zadru.


"Ove akademske godine nudimo nekoliko novih diplomskih studijskih programa, a jedna od novina koja bitno poboljšava uvjete studiranja na Sveučilištu u Zadru je otvorenje novog studentskog doma koji nam je sa novih 284 smještajna kapaciteta, odnosno ležaja, bitno će poboljšati uvjete."  - kazala je  prof. dr. sc. Nedjeljka Balić - Nižić.


 

Tonski prilog

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.