Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarsko zaleđe puno turista

30.12.2015.

19:48

Autor: Vladimir Šetka

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dobar primjer, kako se u praksi provodi projekt Hrvatske turističke zajednice Hrvatska 365, je obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo obitelji Butić u Briševu pokraj Zadra. Autobusi im gotovo svakodnevno dovoze strane turiste, koji blagdane provode u hotelima na obali.

Dok se u Zadru u prosincu turisti mogu nabrojati na prste, samo desetak kilometara od grada, u Briševu kao da je srce turističke sezone. Desetak turističkih autobusa tijekom prosinca svratit će sa stranim gostima kod Butića na okrjepu. S ostalim članovima obitelji dočekuje ih Ante. 

Kaže, recept za uspjeh je gostoljubivost i dobra "spiza". 

Sve su naši proizvodi od crnoga vina, što su napravile dvije profesorice, do pršuta i sira, pršut i sir su isto naši proizvodi, koji sazrijevaju u našim podrumima, kako su to radili naši stari. - kaže Ante Butić.  

Austrijanci su oduševljeni hranom i ambijentom. 

Jako dobro. Sir je jedinstvenoga okusa. Nije jako tvrd, kako sam očekivala. - govori Johanna Gerbautz iz Austrije. 

Heide dobro poznaje našu gastronomiju. Njoj su domaćini priredili iznenađenje - jer je tisućita gošća njihova OPG-a.

Bila sam više puta u Hrvatskoj, no uglavnom na jedrenjacima. sad sam upoznala i selo. - kaže Heide Fuchsmayer. 

A na selo se nakon završenog studija ekonomije vratio i Ante. Iako mu to pomaže u pripremi projekata, životno iskustvo smatra važnijim. 

Ali, uvijek više ono donosi što sam s bakom išao u šumu čuvati ovce i da znam kako se proizvodi pršut i sir i sve ostalo, nego fakultet, jer tamo učite jedno, a praksa je drugo. - objašnjava Ante Butić. 

Upravo u Briševu praksa potvrđuje da je turizam moguć i usred zime. To će mjesto turisti pamtiti i po delicijama koje će ponijeti kući.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.