Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadarskoj Županiji priznanje za najtransparetnije poslovanje

17.06.2015.

13:18

Autor: tp

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prema istraživanju koje je za razdoblje studeni 2014.-ožujak 2015. proveo Institut za javne financije o otvorenosti proračuna županija, gradova i općina, Zadarska županija je među najtransparentnijim hrvatskim županijama kao jedinica regionalne samouprave. Tim povodom predstavljanju rezultata danas je u Zagrebu nazočio župan Stipe Zrilić, kojemu je uručeno priznanje za najtransparentniju županiju.

Zadarska županija je na svojim  mrežnim stranicama objavila najveći broj dokumenata odnosno svih pet promatranih dokumenata koji su  obuhvaćali:  prijedlog proračuna, izglasani proračun, polugodišnji i godišnji izvještaj o izvršenju te proračun za građane (pojednostavljeni oblik proračunskog dokumenta namijenjen  građanima). Osim što ima najveći broj objavljenih dokumenata, Zadarska županija u prosjeku ima i kvalitetnije i lakše pretražive internetske stranice u odnosu na druge županije, gradove i općine. 

"Nije bez razloga uklesano u Kneževu dvoru geslo Dubrovačke Republike: Zaboravivši privatne stvari, brinite se za javne!. Ako je političko djelovanje usmjereno općem dobru u njemu trebaju sudjelovati svi koji imaju što reći, a građani prvi imaju i  znaju što reći čime  povratno razvijaju odgovornost za opće dobro.“, istaknuo je u svom govoru župan Zrilić i dodao da ovakav način objave na mrežnim stranicama ne smije predstavljati dodatno opterećenje za djelatnike Zadarske županije, već takav način rada, naveo je, olakšava rad i osigurava kvalitetniji dijalog sa građanima."

Župan je rekao i to da rezultati ovog istraživanja ukazuju na točke koje zahtijevaju poboljšanje regulative, posebno s obzirom na otvorenost proračuna jedinica lokalnih samouprava. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.