Hrvatski radio

Radio Zadar

Zadrani bi rado statirali u filmu "General"

07.02.2017.

20:10

Autor: vš/eš

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uskoro počinje snimanje filma i televizijske serije o životu generala Ante Gotovine. Poznato je da bi proslavljenog hrvatskog ratnika trebao glumiti Goran Višnjić. Produkcija je sada u potrazi za stastima. U Gospiću je završena, dok će se u Zadru održavati još u srijedu i četvrtak.

Pred vratima učionice u školi Šime Budinića - Zadranke i Zadrani svih generacija. Svi bi oni sudjelovali u filmu o proslavljenom generalu. Bar da mi je dobiti ulogu vojnika - kažu mlađi kandidati. Pa nadamo se ne neprijateljskoga vojnika. Prije svega bila bi mi velika čast i ponos glumiti u filmu o jednom od najvećih hrvatskih sinova. Mene je najviše privukla znatiželja. A mene tematika, jer sam sin hrvatskoga branitelja, samo su neke od izjava kandidatkinja i kandidata.

Nekima neće biti nikakav problem glumiti i neprijateljskoga vojnika. Da imam bradu, možda bih i glumio. Uostalom gluma je gluma, bez obzira što se radi u određenoj sceni, kaže jedan mladi Zadranin. Većini će to biti prvo filmsko iskustvo, no ne i Miroslavu. Statirao je prije više od 40 godina u "Zadarskom mementu". Dobro se sjeća svojih uloga. Bilo je više uloga. Primjerice u jednoj sceni sam šetao s curama preko Trga. Bio sam i u onoj njemačkoj motor-trokolici, kaže Miroslav, koji generala Gotovinu poznaje s bojišta.

A u Zadru oko castinga pomažu upravo generalovi suborci. Mnogi od njih stavili su na raspolaganje svoje organizacijske sposobnosti. Neki će se pojaviti i u filmu. Riječ je o braniteljima koji su nakon generalova povratka iz Haaga, bili njegovo osobno osiguranje. Film je u svakom slučaja prava stvar i mislim kako će se i njime pokazati da je general Gotovina nevin ležao u zatvoru, kaže Josip Adžić iz Udruge vojne policije. 

Kako teče prijava kandidata došao je pogledati i generalov prijatelj Željko Dilber. Zanimalo nas je hoće li se i njegov lik pojaviti u filmu. Ne znam, ne znam hoće li uopće biti Željka Dilbera u filmu, a ako i bude, ne znam tko će ga glumiti. ja sigurno neću, odgovorio nam je Dilber.

Redatelj filma "General", o životu i ratnom putu junaka Domovinskog rata, generala Gotovine, je Antun Vrdoljak. Gotovinu će glumiti Goran Višnjić. Prvu Gotovininu suprugu, Kolumbijku Ximene Dalel, trebala bi glumiti Penelope Cruz, dok su u ostalim ulogama Nataša Janjić, Tarik Filipović i Goran Navojec. Film će se snimati u zajedničkoj produkciji HRT-a i Kiklop-produkcije.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.